Lapis Imre emléke

2019.10.08 06:15

Megnyílt a nagyközönség előtt a monoki Fodrászmúzeum.

 
Lapis Imre emlékét őrzi az a Fodrászmúzeum, amely a napokban nyílt meg Monokon.
 

Képtalálat a következőre: „Lapis Imre fodrász”

A legendás fodrász
 
A megnyitón egyebek mellett elhangzott, Lapis Imre ugyan Erdőbényén látta meg a napvilágot, de szülei nem sokkal születése után Monokra költöztek, így a később legendás hírűvé vált fodrászmester mindig is monokinak vallotta magát. Lapis Imre is Miskolcon futott be jelentős életpályát.
 
A Fodrászmúzeum ötlete a nyíregyházi mesterfodrász, Lukovics György fejében fogalmazódott meg.
 
– Nem vagyok monoki, de van kötődésem a településhez, hiszen vendégházunk van a faluban, és nagyon tiszteltem, tisztelem Lapis Imre munkásságát, így talán adta magát az ötlet – mondta korábban Lukovics György. – A helyszínválasztás igazán sorsszerű, hisz Lapis Imre itt nőtt fel, ebben a kisközségben a zempléni hegyek között. Innen Szerencs­re, majd Miskolcra került, ahol folytatta szakmai tevékenységét. Barátságunknak és segítő szándékának köszönhetően sok hálával tartozom, hiszen ő vezetett be a versenyszervezés világába, és Miskolc után egy évvel jött létre a Szabolcs Kupa. Mindig is emlegette, hogy ő monoki, és egyszer szeretne eljönni a vendégházunkba, és megtekintené a hobbink helyszínét. Sajnos ez valami ok miatt mindig elmaradt, de remélhetőleg fentről letekintve örül, hogy mégiscsak Monokra kerül az emléke.
 
Lukovics György elmondta, már régóta gyűjti a szakmájához kapcsolódó tárgyakat, és az önkormányzat a rendelkezésére bocsátott egy házat.
 
Bártfay Emesétől, Monok polgármesterétől megtudtuk, a Fodrászmúzeumnak egy olyan ingatlant választottak, amely közel van a Kossuth-házhoz, a falumúzeumhoz, a kastélyhoz és a templomhoz, hiszen ezek a turisták által leglátogatottabb épületek, és miután így ezek az épületek egymáshoz nagyon közel vannak, igény esetén mindenhol tudnak tárlatvezetést is biztosítani.
 
Jernei Gábor
boon.hu