Lassan az összes tanfelügyelő nyugdíjba vonul, és nincs, aki dolgozzon helyettük

2019.06.05 10:26

Eleinte az óvodapedagógia területén volt hiány, most a természettudományos szakok kerültek sorra. Nem is csoda, hogy kevesen állnak tanfelügyelőnek: különdíjazás nem jár a több munkáért.

 
Ráerősít az Oktatási Hivatal a tanfelügyelők képzésére, mert a pedagógiai-szakmai ellenőrzést végző szakértők közül sokan vonulnak nyugdíjba a következő egy-két évben, és nem minden szakterületen van elegendő utánpótlás - írja a Magyar Nemzet
 
Eleinte a szakképzés és az óvodapedagógia területén volt hiány, ez mostanában inkább a természettudományos szakokon érezhető - nyilatkozta a problémával kapcsolatban megszólaltatott tanfelügyelő a Nemzetnek. Majd a nyugdíjba vonuló munkatársaival kapcsolatban hozzátette: 
 
"a rendszer, illetve a jogszabályok sem teszik lehetővé, hogy nyugdíjasként szakértői feladatot lássanak el. Már a felmentési időszak alatt sem kaphatnak újabb megbízást. Szerintem hasznos lenne, ha itt megengedőbb lenne a jogszabály".
 
Nem kizárt, hogy értő fülekre talál majd ez a kormányközeli lapok hasábjain megjelent sóhaj: a kormány egy ideje már belefogott a nyugdíjasok holtig dolgoztatását lehetővé tévő keretek megteremtésébe.
 
Külön díjazás egyébként senkinek nem jár a tanfelügyeletért
 
- derül még ki a cikkből. Ezt a többletet a mesterpedagógusi bér garantálja, írják. Húszéves szakmai gyakorlattal pedagógus I. kategóriában az adózás előtti bér 274 ezer forint - nettó kb. 180 ezer -, egy mesterpedagógus ugyanennyi tapasztalattal bruttó 416 ezer forintot - nettó kb. 276 ezret - is kaphat. A plusz munkát valamennyi munkaidő-kedvezménnyel honorálják: a tanfelügyelőknek heti 22-26 helyett csak 18 óra a neveléssel-oktatással lekötött munkaidejük.
 
nepsza.hu / magyarnemzet.hu