Látássérültek tesztelték a kormányhivatal ügyintézését

2015.10.09 09:45

Tizenharmadik állomásához érkezett a Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesületének húszalkalmas szemléletformáló programja. A látássérültek csütörtökön munka után érdeklődtek.

    – Nem látok semmit – mondta az ügyintéző a régi munkaügyi központban, miután felvette azt a speciálisan kialakított szemüveget, amit a Vakok és Gyengénlátók B.-A.-Z. Megyei Egyesülete hozott. A cél persze éppen az volt, hogy ő is megtapasztalja, milyen vakon bemenni egy közintézménybe ügyeket intézni. Ilyenkor a látássérültek ugyanis még a helyiségek használatában is az ügyintézők segítségére szorulnak.

vak_szimulacio_151008_fkcs_7.jpg

fotó: F. Kaderják Csilla

    – Látássérült szempontból mutatjuk be a szituációkat – mondta Barnóczki Gábor, az egyesület elnöke. – Itt, a kormányhivatal foglalkoztatási osztályán kiváló a sorszámosztó gép, hiszen hangosan közli a menüpontokat. Az épület akadálymentes, ráadásul van vezetősáv is a földön.

Ez már a tizenharmadik állomás a húszalkalmas programban. Összesen száz ügyintéző bevonásával tartják meg a szemléletformáló napokat, hogy megismertessék velük a látássérültek speciális problémáit és azok megoldási módjait. A megvalósításban részt vesz tizennégy látássérült személy és gyógypedagógus.

A program mottója: „Ismerj meg, hogy segíthess!”

    – Bizony fontos, hogy megismerjék a mi helyzetünket – mondta Csengeri István, aki vakvezető kutyájával érkezett a hivatalba. – Azt vettem észre ugyanis, hogy feszültek lesznek az emberek, ha találkoznak velünk. Nem tudják, hogy hogyan segítsenek.

A megyében mintegy ötezer látássérült ember él. Az ő segítségükre dolgozott ki az egyesület egy információs füzetet, amit eljuttatnak a bevont intézmények ügyintézőinek.

minap.hu