Láthatáron az igazi tavasz

2015.04.05 08:39

Pár napot kell már csak várnunk az igazi tavaszra, a legfrissebb számítások szerint a jövő hét közepétől megszűnik a hideg levegő utánpótlása, egyre melegebb, szárazabb légtömegek áramlanak majd fölénk, így a hét második felében már kellemesen meleg, napos, hamisítatlan tavaszi időnek örvendhetünk - jelentette az Időkép.

Addig azonban még szükség lesz a vastagabb kabátokra, a hét közepéig meglehetősen szeles, változékony időre van kilátás, elsősorban kedden akár nagy területen is viharossá fokozódhat az északi-északkeleti szél, és ezt követően is csak lassanként mérséklődik a légmozgás. Vasárnap és a hét elején még gyakran lesz erősen felhős az ég, és záporok, a magasabban fekvő területeken hózáporok is kialakulhatnak, keddre virradóra pedig északkelet felől délnyugat felé haladva egy gyors mozgású csapadékzóna haladhat át az ország fölött többfelé okozva esőt, havas esőt, a magasabban fekvő tájakon akár havazást is.

Húsvét vasárnap délen, délkeleten lesz több felhő az égen, a határ mentén kisebb eső is kialakulhat, máshol a változóan felhős-napos időben elszórtan számíthatunk záporokra, a hegyekben esetleg hózáporokra. Többfelé megélénkül, nyugaton, délnyugaton és záporok környezetében megerősödik az északkeleti szél. A csúcshőmérséklet 9 és 13°C között alakul.

Hétfő reggel északon és a Dunántúlon derült, gyengén felhős időre ébredhetünk, délkelet felé haladva több lesz a felhő az égen, de csapadék sehol sem valószínű. Többfelé élénk, erős lökések kísérhetik az északi szelet. A legalacsonyabb hőmérséklet többnyire -3 és +3°C között, a derült, szélvédett, fagyzugos helyeken -5 fok körül alakul. Napközben is erősen szeles időben lesz részünk, elszórtan ismét kialakulhatnak záporok, a hegyekben hózáporok, estétől kelet, északkelet felől eső, havas eső. A hőmérséklet délután 8 és 12°C között alakul.

A hét közepétől aztán egyre kevesebb lesz fölöttünk a felhő, egyre többet süt majd a Nap és a légmozgás is fokozatosan mérséklődik. Ezzel együtt határozott felmelegedés veszi kezdetét, megszűnnek a hajnali fagyok, és délutánonként is egyre melegebb időben lesz részünk, péntek-szombat környékén már a 20 fokot is elérheti a hőmérséklet, beköszönt tehát az igazi tavasz.

idokep.hu