Látványos ábrák arról, hogyan válik nyugdíjas szanatóriummá a világ

2017.07.11 19:05

11 milliárd feletti népesség, Afrika előretörése és világszintű elöregedés - a Központi Statisztikai Hivatal látványos ábrákon szemlélteti, hogy az ENSZ közelmúltban megjelent tanulmánya alapján hogyan fog kinézni a Föld népessége az évszázad végére. 

 
A közelmúltban beszámoltunk róla, hogy az ENSZ legfrissebb becslései szerint a 21. század végére jelentősen átalakulnak majd a Föld népesedési viszonyai: míg Afrikában folytatódik a lakossággyarapodás, addig például Európa egyes országaiban durva fogyásra kell felkészülni.
 
A Központi Statisztikai Hivatal a népesedés világnapja alkalmából összeállított egy, az ENSZ tanulmányát feldolgozó anyagot, amiben látványos ábrákon szemlélteti a következő bő 80 év várható népesedési folyamatait. Ezekből csemegéztünk.
 
 
11 milliárd feletti népesség, Afrika előretör
 
Bár a népesség várhatóan csökkenő ütemben növekszik majd, a közepes szintű termékenységgel számolt prognózis szerint 2100-ban 11,2 milliárdra emelkedhet a világ össznépessége. A magas termelékenységet feltételező előrejelzés alapján az évszázad végén 16,5 milliárd ember élhet majd a Földön, míg az alacsony termékenységű előrejelzés szerint 2053-ban 8,8 milliárdon tetőzhet a világ népessége, 2100-ban pedig már valamelyest kevesebben (7,3 milliárdnyian) leszünk majd, mint jelenleg. Az alapvető (közepes termelékenységű) forgatókönyvet mutatja a KSH következő ábrája:
 

Látványos ábrák arról, hogyan válik nyugdíjas szanatóriummá a világ 

 
Látszik, hogy a népesség kontinensenkénti megoszlása is jelentősen átalakul: Európa és Amerika egyre inkább a háttérbe szorul, Ázsiában tetőzik a populáció, közben viszont Afrika egyre nagyobb szeletet hasít majd ki magának az össznépességből. Ezt a folyamatot még jobban szemlélteti a következő két ábra: 
 
Látványos ábrák arról, hogyan válik nyugdíjas szanatóriummá a világ
 
Látványos ábrák arról, hogyan válik nyugdíjas szanatóriummá a világ
 
Bár a századforduló végén továbbra is Ázsia lesz a legnépesebb földrész marad 4,8 milliárd fővel, de ez már csökkenő létszámot jelent a 2050-es évtized közepén tetőző mintegy 5,3 milliárdhoz képest. Mindeközben Afrika súlya jelentősen megnő, 2050-re jelenlegi lakosainak száma megduplázódik, a század végére pedig további 77%-os növekedéssel megközelíti a 4,5 milliárd főt.
 
2100-ra a fekete kontinensen élőknek a világ népességében becsült 40%-os aránya alig marad el Ázsia 43%-os részesedésétől.
 
 
Világméretű elöregedés
 
Japánban, illetve több európai országban már most is komoly probléma az időskorú népesség magas aránya, az idő előrehaladtával viszont egyre több helyen kell majd hasonló problémával szembenézniük a döntéshozóknak. A KSH ábráján tökéletesen látszik a folyamat, ahogy a világ korfája szép lassan urna alakot vesz fel. 
 
 
Ehhez az alacsonyabb népszaporulat mellett az is hozzájárul majd, hogy a világon mindenhol növekedni fog a születéskor várható élettartam. Afrikában például elképesztő mértékben, 60 év körülről 80-ra emelkedhet ez a szám.
 
Látványos ábrák arról, hogyan válik nyugdíjas szanatóriummá a világ
 
portfolio.hu