Lázár: Az igazság érdekében újfajta bíráskodás jön

2016.08.25 17:23

Hatvanadik alkalommal tartott kormányinfót Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint történelmi jelentőségű és súlyú az októberi kvótareferendum. A sportról pedig nemzeti ügyként gondolkodik a kormány. A kabinet bevezeti a közigazgatási bíráskodást, melyről ötpárti egyeztetést tartanak. Lázár János azt is közölte, hogy idén már biztosan nem kezdődik meg a 3-as metró rekonstrukciója.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban 2016. augusztus 25-én

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban 2016. augusztus 25-én

fotó: Máthé Zoltán / MTI

A tárcavezető kifejtette: a magyar sportolók riói és az elmúlt években nyújtott teljesítménye alkalmassá és méltóvá teszi az országot olimpia rendezésre, Magyarország a világ legsikeresebb sportnemzetei közé tartozik, és ezen országok közül már csak Magyarország nem rendezett olimpiát. A „kétkedők és kishitűek nem találnak választ" arra, hogy miért ne lehetne Budapesten olimpia, ugyanis ehhez minden feltétel adott – vélekedett.

Lázár János kijelentette: a kormány erősíti a sport iránti elkötelezettségét a jövőben, a mindennapos sporthoz, testneveléshez és az utánpótlás-neveléshez a kormány kötelessége a szükséges infrastruktúra és pénzügyi feltételek megteremtése. Mint mondta, a kormány következő ülésén átbeszéli a 16 kiemelt sportág teljesítményét, működési feltételeit.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón részletesen beszámolt a stratégiai és a gazdasági kabinet elmúlt üléseiről. Ennek részeként közölte: jövő nyárra a Magyar Államkincstár lehet az egyedüli központi kifizetőhely, azaz az állampolgárok minden állami támogatást, juttatást innen kaphatnak.

Napirenden volt emellett a háttérintézmények átalakítása, amellyel kapcsolatban a tárcavezető megerősítette, hogy 20 százalékos létszámleépítés várható.

 

Börtönöket és tűzoltólaktanyákat építenek

Lázár János közölte: a stratégiai kabinet arról is döntött, folytatódik az új tűzoltólaktanyák és új büntetés-végrehajtási intézetek létrehozása. 2018-ig ötezer új börtönférőhely lesz. Külön kiemelte, hogy a kormány terveivel ellentétben Bátonyterenyén nem lesz börtön.

A döntések közül azt is megemlítette, hogy – a természeti értékek és a tulajdon védelme érdekében – szigorítani fogják a szélerőművek létesítésének feltételeit.

Egyetértettek az ülésen a szociális ellátó centrumok létrehozására vonatkozó javaslattal, és jóváhagyták a Digitális Gyermekvédelmi Stratégiát is.

 

Háromezer új rendőr áll szolgálatba

Lázár János közölte: háromezer új rendőr áll munkába, jelenleg 37 ezer rendőrként szolgálatot teljesítő munkatársból áll az állomány, az ő számuk emelkedik 40 ezerre, hogy a határvédelem biztosított legyen. A kormány ennek feltételeit biztosítja – tette hozzá.

Nemcsak rendőrre, hanem jó rendőrre van szükség, így bár folyamatos az állomány feltöltése, és a keret 20-30 százalékát azonnal fel lehet tölteni, reális követelményeket kell felállítani. Komoly feladat ilyen sok jó rendőr összeszedése, hiszen nem küldhetnek a határra akárkit, „a minőség rovására nem kapkodhatunk” – fogalmazott.

 

„Hülyeség, hogy a kényes ügyeket tárgyalják az új bíróságokon”

A Miniszterelnökség vezetője elmondta továbbá, hogy a stratégiai kabinet ülésének vendége volt Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, akivel áttekintették a közigazgatási bíráskodás kérdését,

amely bevezetésének célja a közigazgatási ügyek minél gyorsabb megoldása. A témában ötpárti egyeztetést kezdeményeznek. Egy kérdésre válaszolva „teljes hülyeségnek" nevezte, hogy a közigazgatási bíróságokhoz akarnák delegálni „a kényes politikai ügyeket". A miniszter azt is cáfolta, hogy Patyi András, a közszolgálati egyetem rektora lenne majd a közigazgatási bírósági szervezet vezetője. Azt azonban lehetségesnek tartja, hogy megfelelő alkalmazási feltételek esetén a közigazgatásból érkezhessenek bírák.

Foglalkoztak a Magyar Rádió Énekkarával, Szimfonikus Zenekarával és Gyermekkórusával is, és a kormány úgy döntött – ismertette –, hogy három minisztériumnak ki kell dolgoznia egy olyan konstrukciót, amely alapján a szimfonikusok megmaradhatnak, erősödhetnek. A Magyar Rádió nem mondhat le a Szimfonikus Zenekarról, a színvonalas működés feltételeit sürgősen biztosítani kell – hangsúlyozta.

Tiltakozik az ellenzék
Több ellenzéki párt, a Demokratikus Koalíció (DK), a Párbeszéd Magyarországért (PM) és a Magyar Liberális Párt (Liberálisok) is tiltakozott csütörtökön a közigazgatási bíráskodás bevezetésének kormányzati terve ellen.

 

Kilencmilliárdot kap a kaposvári színház

A gazdasági kabinet döntéseit ismertetve elmondta: Óbuda önkormányzata jelentős forrást kap piac létrehozására; kiemelt támogatást biztosítanak a ritmikus gimnasztikázók 2017-es magyarországi Európa-bajnokságának megrendezéséhez; százmillió forinttal támogatják az Anyanyelvápolók Szövetségét; jóváhagyták a munkavédelmi nemzeti programot; kilencmilliárd forintból megújulhat a kaposvári Csiky Gergely Színház; Magyarország jövőre a berlini Nemzetközi Zöld Hét díszvendége lesz. Emellett határoztak arról, hogy a nyár elején vihar sújtotta Rozsály és más települések is kárenyhítésben részesülnek.

 

Farkas-ügy, Bayer-botrány

A kérdések között Farkas Flórián miniszterelnöki biztos OLAF-ügyében azt közölte, hogy a politikus részt vett az OLAF, azaz az Európai Csalás Elleni Hivatal meghallgatásán, az ott meg nem válaszolt kérdésekre pedig írásban felel. Megjegyezte továbbá azt is, hogy a kormány megnyugtató választ tud adni az OLAF kérdéseire.

A Bayer Zsolt újságíró Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetését firtató kérdésekre azt felelte: tiszteletben tartja, de sajnálja, hogy emiatt többen is visszaadták kitüntetésüket. „A kitüntetést nem a kormány adja (...), hanem a magyar állam", ezt lenne érdemes megfontolniuk azoknak, akik visszaadták az elismerést – mondta.

Bayer Zsoltról úgy nyilatkozott: vannak teljesítmények, amelyek megkérdőjelezhetetlenek, ilyen például az újságíró nevéhez fűződő 1100 év Európa közepén című sorozat. „Szabadszájú publicisztikai tevékenységével természetesen sok tekintetben nem értek egyet, de ez nem von le annak a teljesítménynek az értékéből, amit egyébként Bayer Zsolt akár a filmsorozataival, akár a könyveivel, akár a Kárpát-medencei magyarság melletti kiállásával letett az asztalra" – fogalmazott, hozzátéve: Bayer Zsolt kitüntetését nem a kormány kezdeményezte, de akceptálta az erre vonatkozó civil előterjesztést.

 

Csúszik a 3-as metró felújítása

Egy másik kérdésre arról is beszélt a tárcavezető, hogy megrekedtek a tárgyalások Munkácsy Mihály Golgota című festménye ügyében a tulajdonossal, Pákh Imrével.

Lázár Jánost megkérdezték a 3-as metró felújításáról is, amelyről azt mondta: kizárt, hogy az idén elkezdődjön a rekonstrukció, mert még nem jelent meg a közbeszerzési pályázat, amelyet a fővárosnak kell kiírnia. Ha a felhívás most megjelenne, leghamarabb jövő tavasszal kezdődhetne a felújítás – jelezte. A budapesti dugódíj ügyében azt közölte: a kormány szándéka változatlan, nem szeretne dugódíjat.

mno.hu