Lázár elismerte, hogy ki akarja vezetni az országot az EU-ból

2016.06.30 20:41

Az MSZP szerint Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter mai nyilatkozatával a kormány elismerte, hogy ki akarja vezetni az országot az Európai Unióból. A Demokratikus Koalíció szerint történelmi kötelesség hazánk Európai Uniós tagságának megtartása, ezért mindent meg fog tenni, hogy megakadályozza a kormányt az első számú nemzeti érdek elárulásában.

Lázár János

Ujhelyi István, a párt alelnöke, európai parlamenti képviselője közleményében arra reagált, hogy Lázár János a csütörtöki kormányinfón a brit népszavazással kapcsolatban azt mondta: "nem tudna jó szívvel a bennmaradás mellett szavazni, mert nem ért egyet azzal, ami Brüsszelben történik". A miniszter elmondta, hogy annak idején Magyarország belépése mellett kampányolt, de ezzel együtt azt hangsúlyozta: napjainkban az EU intézményrendszere "több bajt hoz az Európa-gondolatnak, mint megoldást" - idézte Lázár Jánost a szocialista politikus.

Ujhelyi István közleményében felidézte a Fidesz legutóbbi európai parlamenti választási programját is, amelyben egyebek között azt írták: "sokszor kerültünk abba a helyzetbe, hogy a magyar polgárok érdekeit éppen Brüsszel képviselte a magyar kormánnyal szemben (.) A csalódások ellenére a Fidesz Európa-politikájának sarkalatos tétele, hogy különbséget kell tenni az Európai Unió intézményeinek működése és a magyar kormány elmúlt években kifejtett tevékenysége között" - idézte az MSZP alelnöke, hozzátéve: "Lázár úr, nem Európa változott, csakis Önök".

Az MSZP alelnöke döbbenetesnek nevezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter unióellenes kiállását, különösen azért, mert Lázár János az, aki a Magyarországra érkező több ezer milliárd forintnyi európai támogatás kiosztását is felügyeli. Ujhelyi István szerint a magyar kormány "uniós ügyekért felelős" tagjának nyilatkozatát nem lehet magánvéleményként kezelni. Ha Lázár János nem támogatja Magyarország uniós tagságát és az ország jövőjét nem az Európai Unióban képzeli el, akkor a Miniszterelnökséget vezető miniszternek kötelessége távoznia posztjáról - szögezte le közleményében a szocialista politikus.

A DK is kiakadt Lázár szavain

Azt írták: Lázár János szerint tehát az őszre tervezett népszavazás témája megegyezik a brit kilépés okával, ez pedig azt jelenti, hogy az Orbán-kormány az EU-ból történő kilépésre kér felhatalmazást a népszavazáson. Lázár nem is tagadta, hogy szívesebben látná a hazánkat az EU-n kívül, megerősítve a kormány évek óta folytatott EU-ellenes álláspontját.

A Demokratikus Koalíció szerint történelmi kötelesség hazánk Európai Uniós tagságának megtartása, ezért mindent meg fog tenni, hogy megakadályozza a kormányt az első számú nemzeti érdek elárulásában.
A DK mindenkit arra kér, hogy maradjon távol az őszi EU-ellenes népszavazástól, amely ürügyet adhatna a kormánynak az EU-ból való kilépésre. A távolmaradás is szavazat, aki távol marad, az Magyarország EU-ban maradására szavaz.

klubradio.hu