Lázár is kivitte volna az utalványt

2016.12.07 06:51

"A Magyar Posta Zrt. megkezdte az egyeztetéseket az Erzsébet-utalványok kézbesítésével kapcsolatban. A témában egyelőre ennyi információt tudunk rendelkezésére bocsátani" - írta a Népszava megkeresésére a Magyar Posta miután arról érdeklődtünk, kért-e már tőlük újabb árajánlatot a Miniszterelnökség az utalványok kézbesítésére, illetve ha igen, olcsóbb ajánlatot adtak-e a korábbi 480 forintos darabonkénti árnál.

Valaki kitalálta, valaki propagálta, valaki megfúrta...

fotó: Molnár Ádám

Ismert, minden magyar nyugdíjas tízezer forint értékű Erzsébet-utalványt és névre szóló levelet kap Orbán Viktor kormányfő "tiszteletének jeléül". A kormányzat szerint az utalványokat még karácsony előtt kézbesítik. Lázár János korábban azt mondta: az utalványokat kormánytisztviselők fogják kézbesíteni, mert a posta drágán vállalta a szállítást. Ettől az ötlettől végül szakszervezeti nyomásra elállt a kancelláriaminiszter, s mégis a postával kötnek egyezséget.

Tehát megoldódni látszik a kézbesítés kérdése, így sem Lázárnak, sem Csepreghy Nándornak nem kell kézbesítőnek állnia. A miniszterelnökségi államtitkár ugyanis az atv.hu-nak azt mondta, konkrétan nem volt szó arról, hogy a miniszter is kézbesít majd, "de Lázár miniszter urat ismerve szerintem ennek nagyobb a valószínűsége, mint az ellenkezőjének. És a saját kollégái esetében ugyanezt elvárta volna" - így neki is kellett volna utalványt osztani. Csepreghy ugyanakkor tagadta, hogy a kormányhivatalnokok a kézbesítéskor kampányoltak is volna a Fidesznek, "csak olyan ügyben tudok elképzelni ilyen feladatot (kézbesítést - a szerk.) a kormányhivatalnokok számára, ami a feladatkörükbe tartozik".

A Demokratikus Koalíció alelnöke arra szólította fel a kormányt, hogy ne Erzsébet-utalványt, hanem tízezer forint készpénzt kapjanak a nyugdíjasok. Varju László rámutatott, hogy a tízezer forintnyi utalvány az adók miatt 15 ezer forintba kerül, és az is növeli a költségeket, hogy Orbán minden érintettnek levelet is küld. A politikus felháborítónak nevezte, hogy a kormányfő "saját ajándékaként" akarja feltüntetni a juttatást, mondván, a kormány ezzel a pénzzel nem jótékonykodik, hanem tartozik a nyugdíjasoknak. Ezt azzal indokolta, hogy a nyugdíjemelés 2,6 helyett csak 1,6 százalék.

Idő közben már Tállai András is el tudta magyarázni, miért kerül az államnak 15 ezerbe a tízezres utalvány. Korábban ugyanis erről fogalma sem volt az adóügyi államtitkárnak, aki a Hír Tv kérdését úgy értelmezte, hogy a kormányzat még 5 ezer forinttal többet ad a nyugdíjasoknak, ami szerinte remek dolog, hiszen "az embereknek lesz ettől több". Egy nappal később a mezőkövesdi fociklub elnöke rájött a megfejtésre, s második nekifutásra, hosszas fejtegetés után elmondta, a tízezer forintos "ajándékra" összességében 49,98 százalék közteher hárul, ez a drágulás oka.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) eközben jótékonysági akcióba fogott egy olvasói levelük nyomán, amely szerint az utalványra sokkal nagyobb szüksége lenne a mélyszegénységben élő családoknak, mint azoknak a nyugdíjasoknak, akiknek magas nyugdíjuk van, vagy még tudnak dolgozni a nyugdíj mellett. Hasonló kezdeményezést indított több segélyszervezet is, így elképzelhető, hogy országos összefogás lesz az ügyben.

nepszava.hu