Lebukott a kisnyugdíjas: ez az új trükk a távfűtéses lakásokban

2015.03.22 11:26

Nincs meglepetés, sok magyar fogyasztó az idei fűtési szezonban is trükközni próbál, hogy spóroljon a rezsin. A házi praktikáknak viszont nincs sok értelme, ráadásul némelyik még veszélyes is.

Érdekes számlafizetési megoldások, életveszélyes spórolási praktikák terjednek a hazai gázfogyasztók között, amelyeknek ráadásul semmi értelme - tudta meg a Pénzcentrum. Mivel sok magyar fogyasztó veri fogához a garast (ha nem is indokolatlanul), és ráadásul többségük még a szolgáltatójában sem bízik, így rendre újabb és újabb praktikákra derül fény. Így volt ez az idei fűtési szezonban is. Az alábbiakban két ilyen trükköt mutatunk be:

1. Átalánydíjas gáztűzhellyel fűt a kisnyugdíjas
Sok lakótelepi nyugdíjas ismerős, főleg vidéken azzal spórol, hogy kizárólag az átalánydíjas gáztűzhellyel fűt. Meggyújtják az összes égőt, bekapcsolják a sütőt, kinyitják az ajtaját és sokszor vizet tesznek be, ami meleg párát biztosít. Ezzel fűtik az egész lakást. Szerintem ez életveszély és nem tudom elképzelni, hogy a gázszolgáltatónak nem tűnik fel, hogy az átalánydíjon jóval több gáz fogy - írta egy olvasónk.

Azt mindjárt az elején érdemes leszögezni, hogy ez a megoldás kizárólag a gázmérővel nem rendelkező, távfűtéses lakásokban gáztűzhelyet használó fogyasztók körében terjedhet. Ők azok ugyanis, akik a konyhai gáztűzhely után átalánydíjat fizetnek, amely függ a lakás szobáinak számától és a beépített gázfogyasztó készülékek főbb tulajdonságaitól is. A MEKH rendelet szerint az alábbi számítást kell alkalmazni:

Mérővel nem rendelkező fogyasztási helyek átalánydíja
  2 langú gáztűzhely 3-4 lángú gáztűzhely 4 langú gáztűzhely elektromos sűtővel 5 vagy annál több lángú gáztűzhely Garzon gáztűzhely Gáz-hűtőszekrény
1 szobás 210 300 240 315 250 454
1,5 szobás 300 370 310 390 310 454
2 szobás* 350 450 390 475 390 454
2,5 szobás** 410 520 460 545 450 454
3 szobás*** 470 600 540 630 520 454
3,5 szobás 530 690 630 725 600 454
4 szobás 610 750 690 790 660 454

* Az 1 + két 1/2 szobás lakás is ide tartozik
** Az 1 + három 1/2 szobás lakás is ide tartozik
*** A 2 + két 1/2 szobás lakás is ide tartozik
Az ebédlő az átalánydíj-fizetés szempontjából félszobának minősül

Nos, nem kell sokáig gondolkozni azon, miért óriási butaság a fenti trükk. Azon túl ugyanis, hogy életveszélyes, még spórolni sem lehet vele.
A gáztűzhelyt, megfelelő légellátás biztosításával kizárólag főzésre szabad használni, különben nagy az esélye egy esetleges szénmonoxid mérgezésnek.

Azért nem lehet a fenti módszerrel takarékoskodni, mivel az átalánydíjat minden elszámolási időszak végén, az előző időszak fogyasztása alapján korrigálják. Így tehát a következő elszámolási időszakban kell majd többet fizetnie a fogyasztónak. Szolgáltatóktól származó információink szerint egyébként nem sokan próbálkoznak ezzel a trükkel: Az olvasó által említett esetekkel nagyon ritkán találkoztunk, és leginkább a távfűtés szezonális indulása előtt jellemző. - mondta el megkeresésünkre a GDF SUEZ.

 

2. Bediktálós, de átalányt fizet
Ez a praktika már jóval gyakoribb a magyar fogyasztók körében.  A lényege annyi, hogy bár hivatalosan diktáláson alapuló havi elszámolásban van a fogyasztó, ő arra törekszik, hogy minden hónapban nagyjából ugyanannyit fizessen. Ehhez egy füzetbe vezeti otthon a fogyasztását és a hidegebb hónapokban - amikor jellemzően nagyobb a fogyasztás - mért mennyiség egy részét elszórja a következő hónapokra.
Vélhetően azért hódít egyes fogyasztók körében ez a megoldás, mert vagy nem tudják, hogy az ún. "éves kiegyenlített részszámlázás" éppen erre lett kitalálva, vagy egyszerűen nem bíznak a szolgáltatóban.

Pedig a szolgáltató számítása jóval megbízhatóbb; a becslés alapja általában az előző évi fogyasztás korrigált (5 év hőmérsékletadatának átlagával) gázmennyisége. Amennyiben az elszámolási időszak végén a hivatalos leolvasásnál túlszámlázást tapasztalnak, azt jóváírják az ügyfél számláján (ugyanez igaz természetesen fordítva is).

Az éves kiegyenlített részszámlázás előnyei:

    - az azonos gázmennyiséget tartalmazó részszámla egyenletes fizetést tesz lehetővé, ezáltal a fizetési kötelezettség pontosan tervezhetővé válik

    - a számlák ellenőrzése egyszerű

    - a téli időszak magas összegű számláinak egy részét a nyári hónapokban, halasztva fizetheti

A havi diktáláson alapuló számlázás előnyei:

    - a számlázás leolvasás alapú, vagyis tényleges fogyasztás alapján történik

    - nincs túlfizetés

penzcentrum.hu