Lecsap az influenza: kiknek jár az ingyenes védőoltás?

2015.01.06 18:52

Nincs még influenzajárvány Magyarországon, de már igényelhető a védőoltás. A veszélyeztett csoportok ingyen kapják, a többieknek 2000-4000 forintot kell fizetni érte.

Egyelőre nincs influenzás veszélyhelyzet Magyarországon. Az elmúlt hetekben kevesebb mint 9000 ezer beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - tájékoztatott az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). A betegség ellen védekezhetünk védőoltással, vagy odafigyelhetünk arra is, nehogy megfertőződjük, ehhez is adunk számos hasznos tippet.

Magyarországon sok kiemelten veszélyeztetett csoport van, ők térítésmentesen juthatnak hozzá az influenza elleni védőoltást. Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint a 2014-15-ös szezonban azok élhetnek ezzel a lehetőséggel, akik:

Fokozottan veszélyeztetettek, mert:

-krónikus légzőszervi betegségben szenvedők, asztmás betegek
-súlyos elhízás vagy neuromusculáris betegség miatt korlátozott légzési funkciójú betegek
-szív- és érrendszeri betegségben szenvedők (kivéve a kezelt magas­vérnyomás-betegséget)
-veleszületett vagy betegség/kezelés révén szerzett immunhiányos állapotban szenvedő betegek (beleértve a HIV-pozitív személyeket, daganatos betegségben szenvedőket is)
- krónikus máj- és vesebetegek
-anyagcsere-betegségben szenvedők, pl. diabetes
-várandós nők
-azok a nők, akik a gyermekvállalást az influenza szezonális időszakára tervezik
-ápolást, gondozást nyújtó, rehabilitációs, átmeneti elhelyezést nyújtó intézményekben, lakóotthonokban, vagy egészségügyi intézményekben
-huzamosabb ideig ápolt személyek
-tartós szalicilát-kezelésben részesülő gyermekek és serdülők (a Reye-szindróma veszélye miatt)
-60 éven felüliek, egészségi állapotuktól függetlenül

A fentiektől megfertőződhetnek:

-egészségügyi dolgozók, különös tekintettel a transzplantációs, az onkológiai, a hematológiai, a dializáló, szülészeti-nőgyógyászati, a felnőttek és a gyermekek számára intenzív ellátást nyújtó, valamint a krónikus belgyógyászati osztályokon a betegekkel közvetlen kapcsolatba kerülő személyekre
-a terhes nők és az újszülöttek, csecsemők gondozását végző egészségügyi dolgozók (beleértve a védőnőket is)
-szociális intézmények dolgozói

 

Az állati és emberi influenzavírusok keveredésének megelőzése érdekében fel kell ajánlani a dolgozók számára az ingyenes védőoltást

-az állattartó telepeken, ahol sertés, baromfi és ló tartásával, valamint ezen állatok szállításával foglalkoznak.
-a baromfifeldolgozókban, a vágóhidakon dolgozóknak, valamint mindazoknak, akik az állati eredetű influenzavírussal fertőzött vagy arra gyanús állatok megsemmisítésével foglalkozhatnak.

Érdekes, hogy míg számos veszélyeztetett munkakörben dolgozó ingyenes védőoltáshoz jut, a pedagógusok például, akiket a gyerekek bármelyik pillanatban megfertőzhetnek, nem kapnak erre lehetőséget.

Arról egyelőre nincsenek adatai az ÁNTSZ-nek, idén eddig hányan vették igénybe az ingyenes védőoltást. Előreláthatólag január végére lesznek pontos kimutatások ezzel kapcsolatban.

Ha nem jár a térítésmentes védőoltás, több oltóanyag közül is lehet választani a gyógyszertárakban. Az árak gyártónként és patikánként változnak, általában 2 és 4 ezer forint közé esnek.

Aki bármiféle influenzaszerű tünetet vél felfedezni magán, az a legokosabb, ha azonnal orvoshoz fordul. Így elkerülhető, hogy további szövődmények alakuljanak ki, illetve az is, hogy megfertőzzünk másokat. Sokan nem veszik komolyan, és egyszerű megfázásnak tekintik az akár veszélyes tüneteket is.

penzcentrum.hu