Ledobják Magyarországra az uniós atomot? Itt van minden tudnivaló

2018.09.11 07:33

Ma vitázik az Európai Parlament a Magyarország jogállamiságáról készült jelentésről. Az ülés Orbán Viktor felszólalásával kezdődik. A hazánkról készült Sargentini-jelentés szerint Magyarországon fennáll a veszélye, hogy sérülnek az uniós értékek. Az MSZP, a Párbeszéd és a DK már jelezte, hogy képviselőik megszavazzák a jelentést, az LMP pedig ma dönt a kérdésben. A Jobbik képviselői tartózkodnak majd. A tartózkodások nem számítanak majd szavazatnak, így megnő az esélye a magyar kormányt elítélő határozat kétharmados támogatásának.

 
Kedden vitázik, majd szerdán szavaz az EP plenáris ülése a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentésről, amelyet a testület illetékes bizottságában korábban nagy többséggel elfogadtak. A ma délután, 3 órakor kezdődő strasbourgi vitán Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz, aki hét percet kapott a felszólalásra.
 
A jelentés szerint Magyarországon fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és rendszerszintű sérülésének, s ez indokolja az alapszerződés hetes cikke szerinti, gyakran atomfegyverként is emlegetett eljárás megindítását. A szövegben számos aggályosnak ítélt kérdést felsorolnak
 
az alkotmányossággal, a választási rendszerrel, az igazságszolgáltatás függetlenségével, a korrupcióval, ahogyan a véleménynyilvánítás, a tudományos élet, az egyesülés és a vallás szabadságának, valamint a kisebbségek, például a romák és a zsidók, vagy a menedékkérők jogainak területével, az egyenlő bánásmóddal összefüggésben is.
 
Plenary session - Progress on UN Global compacts for safe, orderly and regular migration and on refugees
A jelentést összeállító holland zöldpárti Judith Sargentini elmondta, szoros szavazásra számít, mert ugyan képviselőtársainak túlnyomó többsége egyetért a szöveg megállapításaival, a pártpolitika még közbeszólhat, ugyanis a jóváhagyáshoz elengedhetetlen a Fideszt is a soraiban tudó Európai Néppárt legalább részleges támogatása.
 
A dokumentum elfogadáshoz a leadott voksok több mint kétharmadára, illetve az összes képviselő abszolút többségének támogatására (vagyis legalább 376 szavazatra) van szükség. A tartózkodás nem fog leadott szavazatnak számítani. Így egyre valószínűbb, hogy meglesz a jelentés kétharmados támogatása, vagyis elindulhat 7-es cikkely szerinti eljárás Magyarországgal szemben.
 
A DK és a Párbeszéd, majd az MSZP is közölte, hogy elfogadja a jelentést. Az ATV Híradó kérdésére pedig a Jobbik megerősítette, hogy képviselőjük, Balczó Zoltán tartózkodni fog. Az LMP kedden jelenti be döntését.
 
A jogállamisági eljárás megindításának szakértők szerint ebben a fázisban inkább politikai, mintsem jogi jelentősége lenne. Ha az EP elfogadja, akkor a tagállami kormányokat tömörítő tanács négyötödös többséggel dönt majd arról, valós-e a veszélye annak, hogy az országban csorbulnak az Európai Unió alapértékei.
 
A hetes cikk olyan többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely az uniós alapértékek súlyos és rendszerszintű megsértése esetén – végső soron akár az érintett állam szavazati jogának a felfüggesztésével vagy más komoly szankcióval is járhat, de ehhez az összes többi EU-tag egyöntetű támogatására van szükség, amit az elemzők szinte kizártnak tartanak.
 
atv.hu