Leépítés a tűzoltóságoknál

2016.06.05 19:12

Jelentősen csökkent a vonulós tűzoltók és a készenlétben tartott tűzoltógépjárművek száma.

Több hónapos titkolózás után az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kiadta a katasztrófavédelem februárban hatályba lépett állománytábláját. Az adatok szerint a belügyminiszter által engedélyezett státuszok száma ugyan 7,93%-kal (948 fő) nőtt, ám a Lánglovagok.hu elemzése alapján 4,16%-kal (332 fő) kevesebb a vonulós tűzoltói hely az egy évvel ezelőtti állománytáblához viszonyítva.

A legnagyobb mértékben a gépjárművezetői beosztások száma csökkent, 2950-ről 2512-re (-14,85%). Rajparancsnokból 384 helyett csak 321 (-16,41%), különleges szerkezelőből 1250 helyett csak 1164 fő (-6,88%) szükséges. A beosztott tűzoltók száma viszont nőtt.

Kevesebb tűzoltóautó

Az OKF a hivatásos tűzoltó-parancsnokságokon készenlétben tartott tűzoltógépjárművekről nem hajlandó adatot szolgáltatni, a tűzoltóportál azonban megtudta, a gépjárműfecskendők, a különleges szerek és a tartalék gépjárműfecskendők számát is csökkentették. A gépjárműfecskendőkre tervezett létszám 1205-ről 1147-re csökkent.

Tollár Tibor katasztrófavédelmi főigazgató intézkedésének következtében például Szentesen kettő helyett egy gépjárműfecskendő áll készenlétben, Győrben nincs gyorsbeavatkozó gépjármű, Mohácson magasból mentő, Zalaegerszegen tűzoltódaru.

A fővárosban viszont Bakondi György hatalmas baklövését sikerült korrigálni, a Belvárosi Tűzőrségen márciustól ismét két gépjárműfecskendő áll készenlétben. Létjogosultságát a riasztási számok is igazolják, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint 2014-ben 1005, 2015-ben 1431 alkalommal vonult a tűzőrség egyetlen gépjárműfecskendője.

Jönnek a kéményseprők

Az új állománytáblából az is kiderült, 183 kéményseprőmester és 729 kéményseprő szakmunkás státuszt terveztek. Ez azonban még korántsem jelenti azt, hogy ennyi szakembert rövid úton felvesznek, már csak azért sem, mert július 1-jétől a katasztrófavédelem egyelőre nem veszi át az egész országban a feladatot.

Az, hogy a készenlétben tartott tűzoltógépjárművek számának csökkentését mi indokolta, hiába kérdeztük Hajdu Mártontól, az OKF szóvivőjétől, a Lánglovagok.hu megkeresésére nem reagált.

A katasztrófavédelem állománytáblájának elemzése innen tölthető le.


langlovagok.hu