Lehet, hogy a devizahitelek miatt nem lesz nyugdíjunk

2015.03.27 08:09

A klasszikus megtakarításos életbiztosítások száma közel hatvan százalékkal csökkent 2008 óta, és ez többek között a kedvezményes végtörlesztésnek is lehetett köze. A Portfolio Biztosítás 2015 konferenciáján azt is megtudtuk, hogy mennyit kellene félretennünk ahhoz, hogy elegendő nyugdíjunk legyen.

Ha nemezközi összehasonlításban nézzük a hazai megtakarításokat, akkor azt láthatjuk, hogy a régiós országok átlagos szintjén állunk, viszont az Európai Unió átlagától messze le vagyunk maradva. A jelenleg itthon befektetett 3000 milliárd forint jelenős részét állampapírban tartják a befektetők.

2006 óta egyre kevesebb rendszeres díjas, biztosítás alapú megtakarítást indítunk, de 2014-ben ez a negatív trend változott és ismét emelkedésnek indultak a megtakarítási szerződéskötések.
Fontosnak tartjuk az életbiztosítás alapú megtakarításokat, mivel nem a hozam az elsődleges szempont ezeknél a termékeknél, hanem a biztonság - mondta Nagy Koppány, a jegybank biztosítás-felügyeleti igazgatója.
Az új szerződések között kiemelkedő a nyugdíjbiztosítások száma - tette hozzá. A biztosítások költségeit egyébként kivétel nélkül megfelelnek az MNB előírásainak, vagyis a tavaly bevezetett szabályozás sikeresnek mondható.

 

A devizahitelek miatt nincs elég megtakarításunk
A devizahitelek havi törlesztőrészletének megemelkedése akadályozta az új megtakarítások indítását, ráadásul a kedvezményes végtörlesztés miatt sokan felhasználták megtakarításaikat, és nem indítottak újat helyette. Ennek ellenére a válság előtti szinthez képest csupán öt százalék körüli visszaesést mutatnak az életbiztosítások száma. Érdekes, hogy míg 2008-ban 3,2 millió életbiztosításunk volt, addig 2014-re már csak 2,5 millió élő szerződés volt Magyarországon. A befektetéshez kötött életbiztosítások száma szinte egyáltalán nem változott.
Ezzel szemben a klasszikus megtakarításos, vegyes életbiztosítások száma 58 százalékkal csökkent (911 ezerről 385 ezerre).

Miért rossz az alacsony alapkamat a megtakarításoknak?
A korábbi magas hozamokból könnyen kitermelhető voltak az ügyfeleknek ígért kamatok, a magas hozam elfedte a kockázatokat. A jegybank egyébként kedden csökkentette az alapkamat szintjét, így az most történelmi mélyponton, 1,95 százalékon áll. Fontos azonban megkülönböztetni a két terméktípust: A klasszikus megtakarításos életbiztosításoknál jóval nehezebb kitermelni a hozamokat és mind a biztosító, mind az ügyfelek haszna csökkent.    A Unit-Linked termékeknél a fő kérdés az, hogy a hozamok ki tudják-e termelni a TKM-et, és ha igen, akkor mekkora lesz a reálhozam.

A technikai kamatláb szintjét a biztosító dönti el, azonban a klasszikus életbiztosítások esetében ez határozza meg az ügyfél hozamát is. Alapvetően a 10 éves állampapírhozamhoz illesztik a technikai kamatot, ami jelenleg 2,9 százalék lehet.

Mennyit kellene félretenni, hogy elegendő legyen a nyugdíjunk?
Akár 600-800 ezer forint megtakarításra is szükség lenne egy komolyabb járadékhoz - mondta Raveczky Zsolt az Erste Biztosító elnök-vezérigazgatója. Ezzel biztosítható lenne, hogy a nyugdíjba vonuláskor elegendő pénz legyen a számlánkon ahhoz, hogy meg tudjunk élni idős korunkban.

A mai magyar lakosság még nem tanulta meg a hosszú távú megtakarítás jelentősségét - tette hozzá Kozek András az Allianz Hungária vezérigazgató-helyettese.

 

De mi a helyzet a nyugdíjakkal?
A maximálisan felhasználható adókedvezmény egyharmadát használjuk csak ki - mondta Kovács Erzsébet a Budapesti Corvinus Egyetem tanára. Ez azt jelenti, hogy az átlagosan befizetett éves díj 220 ezer forint körül alakul, pedig ennek közel háromszorosát is félretehetnénk nyugdíjcélra.
Az sem mindegy, hogy ki indít nyugdíjcélú megtakarítást, ugyanis minden társadalom idősödik. Egészen biztos, hogy a nyugdíjbiztosítást kötők tovább élnek, mint az országos átlag - tette hozzá Kovács Erzsébet. Akik elérik a nyugdíjkorhatárt várhatóan 85 évig élnek nők és 81 évig férfiak esetében.
A Ratkó-korszak miatt módosult korfa következtében 2016-os és 2017-es évek a nyugdíjasok számának hatalmas megugrását fogja eredményezni.

A szakértő szerint nekik már késő elkezdeni takarékoskodni, ugyanis 10-15 évnyi járadékszolgáltatás alapjául minimum ugyanekkora megtakarítási időszakra van szükség.

penzcentrum.hu