Lejárt a határidő: kirúgják az egészségügyiseket, akik nem oltatták be magukat

2021.09.17 06:17

Lejárt a határidő, ameddig az egészségügyi dolgozóknak kötelezően be kellett oltatniuk magukat. Aki ezt nem tette meg, azt elbocsátják az állásából. Pár százan lehetnek azok, akik távozhatnak a rendszerből a védőoltás megtagadása miatt.

Fotó: Rosta Tibor / mti.hu
 
Szerdán lejárt a határidő, ameddig az egészségügyi dolgozóknak kötelezően be kellett oltatniuk magukat koronavírus ellen. Mint kiderült, pár százan lehetnek azok, akik távozhatnak a rendszerből a védőoltás megtagadása miatt - írta a Népszava.
 
A kormány korábban két héttel kitolta az eredetileg meghatározott, szeptember elsejei határidőt, ami arra enged következtetni, hogy az egészségügyi dolgozók nem siettek felvenni az oltást a nyári hónapokban. A kormányrendelet szerint viszont azokat,
 
akik nem kérik az oltást vagy nem mutatnak be olyan orvosi szakvéleményt, amely szerint nem kaphatnak oltást, azokat elbocsátják az állásukból.
 
Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint sokan az utolsó pillanatig kivártak, és vannak akik csak a munkahelyük megtartása miatt mentek el az oltásra. Emellett sok múlt azon is, hogy az egyes kórházak mennyire próbálták meggyőzni a munkavállalóikat arról, hogy vegyék fel az oltást.
 
A lap több nagyobb kórházat is megkeresett, ezek többségében 10-20 olyan alkalmazott volt, akiket nem oltottak be határidőre, a Semmelweis Egyetemen például a tízezer dolgozó alig egy százaléka olyan, aki megalapozott indok nélkül utasította el a vakcinát.
 
forrás: nepszava.hu