Lendvai Ildikó nem zárja ki, hogy megszűnik az MSZP

2021.10.24 11:04

Az MSZP volt elnöke nem is egyszer érezte végveszélyben az MSZP-t az utóbbi 10-15 évben, és ennek az az oka szerinte, hogy mennyiségileg és tartalmilag is kopnak, folyamatosan veszítenek a kapcsolatrendszerükből, akárcsak szellemi holdudvarukból, nem találják helyüket a világban, illetve az itthon több részre szakadó baloldalon – idézi az Index a hvg360 Lendvai Ildikóval készült interjújából.

Fotó: Reviczky Zsolt
 
Ebben az interjúban arról is beszélt, hogy zöldülni is későn kezdett a szocialista párt, és nem igazán találják a kapcsolatot az előretörő civil világgal sem. Nem találják helyüket a világban is átalakuló, itthon pedig több részre szakadó baloldalon sem. Ebben ő maga bőven látja a saját részét, saját felelősségét. Szerinte „az is benne volt a pakliban, hogy szép lassan elfogyunk, parlamenti küszöb alá esünk, vagy úgy kell beolvadnunk másba, hogy nem marad meg semmi abból, amit az MSZP-ben most is fontosnak érzek.”
 
Az előválasztás végeredményével kapcsolatban kifejtette, hogy az maga volt az ellenzékváltás, a kormányváltás mély vágyára épülve. A Gyurcsány-fóbiások mellett nagyon fontosnak tartja, hogy a második fordulóban szavazó fiatalok úgy, ahogy van, a pártelitet és a pártok szokásait, működésmódját akarták leváltani.
 
Ebben látja Márki-Zay Péter győzelmének titkát is. Felemelkedése arról is szólt, hogy ő nem hagyományos pártelitek felől jövő Mr. Valaki Más, a magyar Marcon. Nem véletlen, hogy tekintélyes számban szavaztak rá az előválasztás során a fiatalok, akiket az MSZP, a DK, de most már a Fidesz sem tud megszólítani. Ugyanakkor szerinte most ebben az új szakaszban már nem elég karakteresnek lenni, kompromisszumképesebbnek is kell látszania.
 
Úgy látja, a nagy ellenzéki összeborulás ellenére a jövőben nem jön létre majd egy nagy ellenzéki párt, ez a különböző értékrendek miatt egyébként is lehetetlen. Ugyanakkor hat helyett szerinte két-háromra csökken az ellenzéki pártok száma, pólusok körüli csomósodással.
 
„Ha én rajzolnám a térképet, a DK lenne az egyik pólus, mellette lehetne egy jobboldali pólus – értelemszerűen a Jobbikkal –, illetve egy zöld-baloldali, a többi párttal. A Momentumnak, ahogy a politikába az előválasztáson betörő civil és fiatal tömegeknek, több irányban is lehetnek vegyértékei” – idézi az Index az interjút. Hozzátette, a harmadik pólus, a zöld-baloldali egyszerre baloldali, modernizációs és fenntartható fejlődés párti pólus Karácsony Gergely nélkül nem jöhet létre.
 
forrás: index.hu / hvg360.hu / atv.hu