Lenkey-Tóth Péter festőművész vehette át Miskolcon idén a Mazsaroff-díjat

2016.01.22 06:10

Idén is a magyar kultúra napjához kapcsolódóan adták át a Mazsaroff-díjat Miskolcon. 2016-ban Lenkey-Tóth Péter festőművész részesült ebben az elismerésben. A tavalyi nyertes Horváth Kinga grafikusművésznek pedig kiállítása nyílt a Rákóczi-házban.

mazsaroff_dij_160121_fkcs_8.jpg

fotó: F, Kaderják Csilla

    A díjat Mazsaroff Miklós özvegye, Nikolaeva Mária alapította. Célja az, hogy a Miskolcon vagy a régióban élő, ide szorosan kötődő alkotókat elismerjék, s az anyagi támogatás mellett számukra kiállítási lehetőséget biztosítson a galéria. A díjat szakmai kuratórium ítéli oda minden évben.

Nikolaeva Mária örömét fejezte ki, hogy évekkel ezelőtt megalapíthatta ezt a művészeket támogató, segítő díjat. Szintén boldogsággal tölti el – fűzte hozzá –, hogy a díjazottak milyen karriert futottak be azóta: többen Kassán, Budapesten, de még Szófiában is bemutatkozhattak.

mazsaroff_dij_160121_fkcs_4.jpg

A régió legnagyobb képzőművészeti kitüntetését 2016-ban Lenkey-Tóth Péter festőművész vehette át Nikolaeva Máriától.

A díjhoz kapcsolódik a Miskolci Galéria csütörtökön megnyitott tárlata is, hiszen az a 2015. évi Mazsaroff-díj nyertese, Horváth Kinga grafikusművész alkotásaiból nyílt. A kiállítás résztvevőit Olga Popova, a budapesti Bolgár Kulturális Intézet igazgatója köszöntötte. Mint mondta, ismeri Miskolc kulturális életét, amit gazdagnak és pezsgőnek tart – ehhez, és a magyar kultúra napi programsorozathoz gratulált is a várost képviselő elöljáróknak.

mazsaroff_dij_160121_fkcs_11.jpg

Kákóczi András művészettörténész, a Miskolci Galéria igazgatója megnyitó beszédében méltatta Horváth Kinga munkásságát. Mint mondta, a Miskolcon született, s ma is köztünk élő grafikusművész egyénisége és tehetsége mellett technikai tudással, gyakorlattal is rendelkezik – mindennel, ami a művészetben fontos.

A kiállítás anyagát az elmúlt 10 évből válogatták össze: különféle grafikai technikákkal, fotókkal azonos téma körüljárása, felvillantása mutatkozik meg. Természeti képek, emberi és természeti tájak együttélése látható a képeken.

    – Horváth Kinga képei egyszerre aggódás a természeti kincseink iránt, törődés, figyelemfelhívás, hogy vigyázzunk értékeinkre és egyben magunkra is – mondta Kákóczi András.

mazsaroff_dij_160121_fkcs_14.jpg

A kiállítás – melynek megnyitóján az Anima Vonósnégyes működött közre – március 19-éig tekinthető meg a Rákóczi-házban.

minap.hu