Lesújtó adat jött a magyar nyugdíjakról

2020.10.01 15:17

Friss felmérést tett közzé a nyugdíjasok élethelyzetével immár sok éve foglalkozó Netexis nevű elemzőcég.

Mester Terézia azt vallja, ki lehet jönni a nyugdíjból, csak ésszel kell költeni

 

Ebből kiderült többek között, hogy a szépkorúak életminősége, egészségi helyzete bár javult, hazánk sajnos az évente kiadott tanulmányban vizsgált 44 ország közül csak a 33. helyig jutott. Mester Terézia (73) a férjével él egy óbudai lakásban, már több mint tíz éve nyugdíjas. Azt mondja, ő nem érzi tragikusnak a helyzetet, persze, oda kell figyelni, mire költ az ember. Azt mondja, összességében nem gondolja, hogy neki csak azért lenne nehezebb, mert nyugdíjas.
 
– Kevesebb nyugdíjam van az átlagnál, de nagyon azért nem kell panaszkodnom – mondta el a Blikknek. – Igaz, minden kiadást jobban megfontol az ember, szerintem ha a nyugdíjamat emelnék egy kicsit, abból már kényelmesebben meg tudnék élni. Az egészségügyre nem szólhatok egy rossz szót sem, ha időpontra kell mennem valahová, még egyszer sem fordult elő, hogy nehézséget okozott volna bejutni.
 
Grafikánk az elmúlt két év eredményeit mutatja, az ideivel összevetve. Hátrébb csúsztunk, de a nyugdíjasok pénze több.
 
Kanada előkelő helyen végzett a felmérésben. Lapunk megkeresett egy valaha Kanadában dolgozó, a nyolcvanas éveiben járó magyar nyugdíjast, hogy megtudja: hol jobb a szépkorúak élete?
 
– Meg kell mondanom, csak résznyugdíjat kapok, hiszen nem egy teljes életet dolgoztam ott. Azért az a 80-90 ezer forint plusz is kellemes kiegészítője az itthoni járandóságomnak, könnyebb tőle az élet – mondta az idős férfi, aki azt kérte, a nevét ne írjuk le. – Egy közeli ismerősöm még mindig kint él, épp most ment nyugdíjba. Azt mondta, esze ágában sincs hazatelepülni, hiszen a kanadai nyugdíjasok élete összehasonlíthatatlanul jobb, mint a magyaroké. Jobb az egészségügyi ellátás, persze, a nyugdíj is több, és még számos aspektusból nézve könnyebb az idősek élete, mint itthon – erősítette meg az idős férfi.
 
– Fontos különbség, hogy míg az anyagi javakban a magyar nyugdíjasok egész jól állnak, például nagy részüknek van lakása és más értéktárgya vagy vagyona, pénzügyileg nem állunk ilyen jól, vagyis nincs tartalékuk és megtakarításuk – kommentálta a felmérés eredményeit Árgyelán Ágnes, a Portfolio elemzője. – Bár a nyugdíjrendszerünk régiós összehasonlításban jól áll, a fiatalok nyugdíj-előtakarékosságba bevonásával elmaradtunk, pedig ez sok problémára megoldást jelenthetne.
 
Az egészségügyi listán sajnos szintén nem szerepeltünk jól, mindössze 58 százalékos értékelésre futotta, amely a lista alsó harmadára elég ebben a témakörben. Simonovits András nyugdíjszakértő szerint a nyugdíjasok életminőségében azonnali és radikális változtatás kell.
 

– Sokatmondó, hogy ebben az országban még csak rendes egészségügyi minisztérium sincs, hanem alá van rendelve az emberi erőforrások minisztériumának. Az időseket azonban sokkal jobban érintik az egészségügy problémái, hogy mást ne mondjak, akár csak hónapokra előre kapnak időpontot egy rákszűrésre, ami megengedhetetlen. A 13. havi nyugdíj esetében is nyugodtan megtehetné a kormány, hogy egységes összeget adjon, mert most is lesz, aki 50 ezret kap, más pedig sokkal többet. Stratégiai szemléletre lenne szükség a nyugdíjrendszerben is, de ennek nyomát sem látni – mondta a szakértő.
 
Északon a legjobb
 
Az a listákból is világosan kiderült, hogy sok összevetésben az észak-európai országok jól teljesítenek, rendre a listák elején szerepelnek. Nagyot lépett előre Hollandia és Németország is, de érdekesség, hogy Csehország az anyagi jólét listáján egyenesen a harmadik lett, más közép-európai országok bőven a legjobb tízen kívül vannak.
 
Nagy veszély a csökkenés
 
A nyugdíjasok pénzügyi helyzete amúgy sem túl rózsás, a tanulmány azonban arra figyelmeztet, hogy rosszabb is lehet. 2016-ban még csak az Egyesült Királyságban volt negatív a reálkamat, mostanra hazánk is ebbe a csoportba tartozik, ami a nyugdíj-megtakarítások értékét is csökkenti, ez pedig további nehézségeket okozhat.
 
blikk.hu