Lesz nyugdíjas, aki 2500, más 100 ezres emelést kap ma

2022.01.12 08:19

Szerdán érkezik az idei első emelt nyugdíj az érintettekhez. Mivel százalékosan mindenki egyforma emelésben részesül, óriási eltérések lesznek a plusz összegek tekintetében.

Van, akiknek 100 ezret jelent az emelés
 
Fotó: depositphoto
 
Hamarosan érkezik a 13. havi nyugdíj és a megemelt nyugdíj!"
 
- ezzel a szöveggel osztott meg Orbán Viktor miniszterelnök egy fotót a Facebook-oldalán vasárnap. Igaz, egy kicsit csalóka a megfogalmazás, mivel az emelt nyugdíj szerdán tényleg érkezik, (...már meg is érkezett!)  a 13. havi nyugdíj majd csak februárban lesz esedékes, így arra még pár hetet várni kell.
 
Mindenesetre a mai napon a kormány döntésének értelmében 5 százalékkal magasabb ellátás érkezik minden időskorúhoz ezekben a napokban. Mint arról lapunk is beszámolt, 2022-re az elfogadott költségvetésben 3 százalékos inflációval számolt a kormány, vagyis ilyen mértékben emelkedtek volna a nyugdíjak is. Viszont 2021 őszén hosszú idő óta nem látott árrobbanás következett be Magyarországon, ami világossá tette, hogy a tervezett 3 százalékos emelésnek esélye sincs fedezni az árak általános emelkedését.
 
Noha Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter szavai alapján a kormány a Magyar Nemzeti Bank decemberi előrejelzése alapján fog dönteni, ezt hivatalosan mégsem várták meg. A prognózis közzététele előtt bejelentették: 5 százalékkal emelkednek a nyugdíjak. Eközben a jegybank 4,7-5,1 százalékos sávba várja az idei infláció mértékét, a Pénzügyminisztérium év végén kiadott előrejelzése 4,8 százalékos várakozásról szól.
 
Vagyis amennyiben a kormánynak igaza lesz a fogyasztói árindex mértékét tekintve, akkor idén nem lesz szükség a nyugdíjak novemberi kompenzálására a 0,2 százalékponttal magasabb emelés fényében.
 
Mennyi az annyi?
 
A Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint 2021. januárjában 150 571 forint volt az átlagos nyugdíj összege. Ezt az év közbeni 0,6, majd a novemberi 1,2 százalékpontos kiegészítő emeléssel korrigálva 157 724 forintos átlagot kapunk. Erre jön rá tehát a mostani 5 százalékos emelés, ami azt jelenti, hogy
 
az ellátás átlagos összege 165 610 forintra nő. Az átlagnyugdíj szintjén tehát plusz havi 7886 forintot jelent az emelés.
 
Igenám, viszont a Magyar Államkincstár kimutatása szerint a nyugdíjasok majd' 60 százaléka az átlagnál kisebb összegű ellátásban részesül havonta. A 2,02 millió érintettből 1,21 millióan 150 ezernél is kevesebb pénzt kapnak havonta.
 
Így egy 100 ezer forintos nyugdíj esetén csupán havi 5000 forint pluszt jelent az idei emelés. A öregségi minimumnyugdíj esetén - mely évek óta változatlanul 28 500 forint - 1425 forinttal lesz magasabb az emelt összegű ellátás.
 
Mivel Magyarországon mindenki egyforma mértékű emelésben részesül, van olyan érintett, aki ennek a plusznak a sokszorosával találkozhat majd a nyugdíj kézhezvételekor. Egy 300 ezer forintos ellátásnál 15 ezer forinttal lesz magasabb a most érkező összeg az eddigieknél, 500 ezresnél pedig már 25 ezer forintos pluszról beszélhetünk.
 
Az Államkincstár tájékoztatása szerint van 4676 olyan nyugdíjas, akinek a havi ellátása meghaladja a félmillió forintot, és korábbi információk alapján az is tudható, hogy néhány tíz magyarnak az egymilliót is meghaladja a havi juttatása. Egymilliós nyugdíj esetén 50 ezer forint a többlet, 2 milliósnál pedig havi 100 ezer. Vagyis a legmagasabb ellátásban részesülő magyarok akkora emelést kapnak, amiből másoknak egy hónapig kell valahogy megélniük.
 
A januári emelés egyben azt is jelenti, hogy februárban szintén megemelt összegű 13. havi nyugdíj fog érkezni az érintettekhez. Vagyis egy hónap leforgása alatt háromhavi ellátást kapnak kézhez a nyugdíjasok. Lesz, aki 150 ezer forintot, míg másokhoz 3 millió forinthoz juthatnak majd.
 
Székely Sarolta
mfor.hu