Lesz Y-híd Miskolcon? Most biztos nem…

2016.08.26 07:53

A minisztérium nyilatkozata szerint nincs pénz, de azt sem írják, hogy sosem lesz.

Forgalom a Vörösmarty utcán

Még mindig nem tudni, lesz-e Y-híd, és hogy megépül-e a 3. számú főút belvárost elkerülő szakasza. Megkérdeztük ugyanis a minisztériumtól, hogy terveznek-e ezekkel a beruházásokkal, de válaszuk szerint most nem. Igaz, azt sem írták, hogy soha ne számítsunk rájuk… No de nézzük, pontosan mi is áll a válaszukban.

 

Miért is kellenek?

A két beruházásra nagy szüksége lenne Miskolcnak: már hosszú évek óta zajlanak az előkészületek, a tervek is elkészültek már, a részletekről sokszor írtunk. A közelmúltban azonban nyilvánosságra hozták a 2022-ig megvalósítandó közútfejlesztési beruházások listáját, és a két említett miskolci nincsen rajta. Igaz, a kapcsolódó harmadik, a Tiszai pályaudvar mellé tervezendő intermodális csomópont igen: 7,5 milliárd forintot szán rá a kormány. Ám csak az egyik szemünk nevet a hír hallatán, hiszen a csomópont vajmi keveset érne önmagában, a fent említett két beruházás nélkül…

 

Siker?

A miskolci önkormányzat többször is azt nyilatkozta, hogy mindent megtesznek a beruházások megvalósításáért. A napokban az az információ jutott fülünkbe, hogy a lobbitevékenységet siker koronázta. Kérdeztük Koczák Szilvia szóvivőt, hogy igaz-e a hír, ő azonban a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz irányított bennünket.

Válaszuk így hangzik: „a nyáron megjelent kormányhatározat a 2022-ig megvalósítani tervezett közlekedésfejlesztési beruházások közül csak azokat nevesíti, amelyek esetében a források biztosításáról már döntés született. A fejlesztési terveket és így a bővíthető projektlistát a szaktárca a területért felelős kormánybiztossal együttműködve negyedévente áttekinti.”

Vagyis akár az is előfordulhat, hogy negyedév múlva lesz forrás valahonnan a mi tervezett útjainkra is, de pillanatnyilag nincs.

 

Most nem…

A 3. számú főút belvárost elkerülő szakasza a Vörösmarty utcán is keresztülhaladna

„Az Y-híd megépítése és a 3. sz. főút nyomvonalának áthelyezése szorosan összefügg a miskolci intermodális csomópont kialakításával, írják még.

„A fejlesztési minisztérium folyamatosan keresi a kapcsolódó fejlesztések finanszírozásának lehetőségeit. A pontos ütemezés kidolgozásának feltétele a kivitelezési források rendelkezésre állása”, áll a minisztériumtól kapott levélben. Ami arra is utal, hogy jelenleg nincs beütemezve a beruházások megvalósításának időpontja.

Mindenesetre a levélből még az is kiderül, hogy a „Modern Városok Programban Miskolc önkormányzatával kötött megállapodás a város számára elsődleges fontosságú közlekedésfejlesztési beruházásként az M30 befejezését nevesíti. A gyorsforgalmi út Tornyosnémeti–országhatár közötti szakasza 2017 végére megépül.”

Hajdu Mariann
boon.hu