Letiltott szénmonoxid-érzékelők

2014.12.13 07:26

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ismét vizsgálta a kereskedelmi forgalomban kapható szénmonoxid érzékelőket. Az elvégzett laboratóriumi vizsgálatok alapján megállapítást nyert, hogy a 10 vizsgált riasztó egyike sem felelt meg a szabvány követelményeknek, mivel azok a meghatározott szénmonoxid koncentrációnál, a megadott időn belül nem jeleztek.

A szénmonoxid érzékelőknek minden esetben fény- és hangjelzéssel kell figyelmeztetnie a felhasználókat arra, ha a levegőbe kerülő szénmonoxid koncentrációja eléri a vonatkozó szabványban meghatározott értékhatárt. Az érzékelőknek már alacsonyabb szénmonoxid koncentráció esetén is jeleznie kell, magasabb koncentráció esetén viszont a jelzési idő lerövidül. A jelzési időt a szabvány úgy határozza meg, hogy adott koncentráció mellett a az érintett helyiségből való távozás biztonságosan megoldható legyen.
 
A most elvégzett laboratóriumi vizsgálatok alapján azonban megállapítást nyert, hogy a mintavételezett riasztók egyike sem felelt meg a vonatkozó szabvány követelményeinek, mivel azok a meghatározott szénmonoxid koncentrációnál, megadott időn belül nem jeleztek.
 
Tovább súlyosítja a helyzetet az a tény, hogy 6-féle (5 elemes és 1 hálózati feszültségről működő) készülék a legmagasabb koncentrációnál sem adott semmilyen jelzést.
 
A bevizsgálást követő kockázatértékelés és a vonatkozó szakvélemény megállapította, hogy a termékek mérgezés-veszély szempontjából súlyos kockázatot jelentenek a felhasználókra nézve. A piacfelügyeleti eljárások jelenleg folyamatban vannak, azonban a fogyasztóvédelmi felügyelőségek – az ügydöntő határozatok meghozataláig – a termékek további forgalmazását megtiltották.

Az érintett termékek a következők:

 

Márka: Mentavill (elemes)
Azonosító jelölés: COE-168; 500002

Márka: CO-TECHNIK (elemes)
Azonosító jelölés: FXC040


Márka: everest (elemes)
Azonosító jelölés: ECO-01W


Márka: - (hálózati)
Azonosító jelölés: KJGE01


Márka: HOME SENTINEL (elemes)

Azonosító jelölés: HS-C686L

Márka: everest (elemes)
Azonosító jelölés: ECO-04


Márka: Global (csomagoláson); Jabo (terméken) (elemes)
Azonosító jelölés: JB-C06


Márka: SOMOGYI ELEKTRONIC / home by somogyi (elemes)
Azonosító jelölés: COG 02


Márka: SOMOGYI ELEKTRONIC / home by somogyi (elemes)
Azonosító jelölés: CO 07 LCD


Márka: Qlight (csomagoláson) (elemes)
Azonosító jelölés: 3BC004

 

kosarmagazin.hu