Levél Orbánnak, sztrájk a nyugdíjért

2014.12.05 07:41

Sztrájk, országos útlezárási vagy forgalomlassító akció megszervezésének előkészületéről döntött a Közlekedési Szakszervezetek Országos Szövetsége és a Magyar Szakszervezeti Szövetség közlekedési tagozata a korkedvezményes nyugdíj megtartása érdekében. A közlekedésiek rövid távú célja, hogy rábírják a kormányt, legalább egy évvel, egy új rugalmas modell kidolgozásáig halassza el a korkedvezményes nyugdíj felszámolását.

Ez ügyben maguk mögött tudhatják egy nemzetközi érdekvédelmi szervezet, a 7,1 millió tagot tömörítő Industri-All támogatását is. Ulrich Eckelmann főtitkár ugyanis a nemzetközi tagsága nevében Orbán Viktornak címzett levélben szólította fel a magyar kormányt a korkedvezményes nyugdíj megtartására, s egyben támogatásáról biztosította a magyar szakszervezetek törekvéseit.

Miután a magyar kormány a korhatár előtti nyugdíjazás rendszerét a hatályos jogszabályok szerint megszüntette (ez volt a korengedményes nyugdíj, amit nem szabad a napjainkban aktuális korkedvezményessel összekeverni – a szerk.), most a korkedvezményes nyugdíj felszámolására készül.

Ilyen kedvezményre jelenleg azok a megerőltető vagy nehéz munkát végző dolgozók jogosultak, akiket a különböző foglalkoztatás-egészségügyi szempontok szerint veszélyeztetettnek kell tekinteni. Eckelmann külön hangsúlyozza levelében: a szervezet erősen tiltakozik az ellen is, hogy a kormányzat nem tart fenn valódi társadalmi párbeszédet a szakszervezetekkel.

nepszava.hu