Levélben kérik Lázárt, találjanak ki mást az utalványok kézbesítésére

2016.12.05 07:11

Levelet ír Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek a kormányhivatalnokok szakszervezete, mert a dolgozók között "elementáris" a tiltakozás a nyugdíjasok karácsonyi utalványainak kiszállítása miatt.

Levélben kérik Lázárt, találjanak ki mást az utalványok kézbesítésére

Hétfőn levélben fordul Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterhez a Magyar Nemzet érdeklődésére a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ), hogy más megoldást találjanak a nyugdíjasok karácsonyi utalványajándékának kézbesítésre, mert „elementáris” a tiltakozás - mondta a Magyar Nemzetnek Boros Péterné elnök.

Az érdekképviselet számításai szerint minden egyes dolgozóra csaknem 200 nyugdíjas jutna, csakhogy jelenleg súlyos munkaerőhiány van a kormányhivatalokban, sokan napi 10 órás munkával sem tudják tartani a határidőket, emiatt gyakran szabnak ki rendbírságot is. "Ha pedig a szabadságokat nem adják ki, azzal a munkáltató egyszerűen törvényt sért" – tette hozzá.

Az MKKSZ elnöke szerint a kormányhivatalokban dolgozók kétharmada nő, és van olyan járási székhely, amelyhez 18 település tartozik. "Ezekre a helyekre hogyan viszik ki az utalványokat? Saját autóval, a munkaidő után" - mondta Boros Péterné. Mivel pedig az utalványt mint készpénzt helyettesítő eszközt a jogszabályok szerint egyedül nem is vihetik ki, biztonsági őrök is kellenek, így pedig a szakszervezeti vezető szerint biztosan drágább lesz az Erzsébet-utalványok kiküldése, mintha a feladatot a postára bízták volna.

A Miniszterelnökség adatai szerint több mint 15 ezer forintra jön ki egy tízezres utalvány kiszállítással és minden költséggel együtt - írta az Index. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti kormányinfón beszélt arról, hogy a posta túl drágán, darabonként 482 forintért kézbesített volna, így inkább a kormányhivatalok munkatársai személyesen viszik ki a 10 ezres utalványokat, és mindenkit biztonsági őr fog kísérni.

A tárca a Magyar Nemzettel közölte, hogy ez így „lényegesebben olcsóbb, mint a postai kézbesítés”, és „az utalványok kézbesítését a kormányhivatalok munkaszervezéssel fogják megoldani, tehát ez nem akadályozza majd a hivatalokat feladataik ellátásában”. Ezt mondta a hét végén Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár is.

Arra továbbra sincs válasz, hogy valóban visszavonták az érintett kormányhivatali dolgozók szabadságengedélyeit decemberre, illetve azt sem árulták el, hogy melyik cég biztonsági őrei vigyáznak majd a hivatalnokokra, és volt-e pályáztatás erre a feladatra.

hvg.hu