Liftek, buszok, munkatársak - Ezektől a tényezőktől rettegtünk a náthaszezonban

2015.03.19 05:28

A kínzó náthaszezon már szinte csak egy rossz emlékként van jelen az életünkben, de még így, a tavasz közeledtével is érdemes egy pillantást vetni a statisztikákra. A Wick Pharma GmbH globális kutatása rávilágított arra, mitől tartunk a megfázásos időszakban, és mely tényezőket okoljuk leginkább, ha végül ágynak dőlünk.

Tömegközlekedési eszközök okozzák a bajokat  
A közel 12.000 válaszadó jelentős része, országtól függetlenül egyetértett abban, hogy a legnagyobb veszélyt az jelenti, ha sok emberrel vagyunk összezárva egy légtérben. Az ukránok több mint 60%-a, magyar megkérdezettek esetében pedig a válaszadók fele (50,4%) ennek megfelelően a tömegközlekedési eszközöket, közösségi tereket és lifteket okolják azért, ha megbetegszenek.

Ha hűvösebbre fordul az idő…
A legjelentősebb tényező az összes választ tekintve, 51,3%-kal a hirtelen időjárás- és hőmérséklet-változás lett. Ezt leginkább a mexikóiak, indiaiak és indonézek érzik, hiszen esetükben a megkérdezettek körülbelül 70%-a jelölte meg ezt a választ, míg nálunk ez a tényező a második helyen áll 44,3%-kal. A felmérés szerint hasonlón veszélyes a hideg időjárás és alacsony hőmérséklet is.

A munkatársaink is potenciális veszélyforrások
Mi magyarok a 37,1%-kal a harmadik helyre soroljuk munkatársainkat. Ez azért különösen érdekes adat, mert ugyanebből a kutatásból az is kiderül, hogy a legtöbben betegen is bemegyünk dolgozni. Az emberi tényező más nemzetek esetében is jelentős: a kollégák mellett a válaszadók körülbelül egyötöde partnerére vagy gyerekére fogja a megfázást.

Utolsó helyen a kézmosás hiánya
Az orvosoktól gyakran halljuk, hogy a gyakori kézmosással megelőzhetjük a náthás megbetegedéseket. Ennek megfelelően a válaszadók vagy nagyon komolyan megfogadják ezt a tanácsot vagy egyáltalán nem tartják lényegesnek, hiszen a megkérdezettek a legkevesebb százalékban (összesen 4,8%) jelölték be a kézmosás hiányát a betegség kiváltó tényezőjének. Hasonlóan alacsony számokat produkált a nem megfelelő étkezés és a vitaminok hiánya is.

Red Lemon