LMP: Ne vegyen mérget a Fidesz, hogy nem lesz még meglepetés

2018.03.20 16:12

Befejezi az eddigi, teljes ellenzéki együttműködést szorgalmazó kezdeményező munkát az LMP – ezt a párt társelnökei jelentették be délután.

Hadházy Ákos, Szél Bernadett, Gémesi György
Hadházy Ákos, Szél Bernadett, Gémesi György
Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet
 
A párt az elmúlt időszakban azért folytatott tárgyalásokat, hogy mind az MSZP-vel és szövetségeseivel, mind pedig a Jobbikkal egyezségre jutva egy-egy ellenzéki jelöltet találjanak mind a 106 egyéni választókörzetben. Ez azonban – ahogy előre sejteni lehetett – nem valósult meg. Vona Gábor, a Jobbik elnöke legutóbb éppen tegnap este mondott nemet, de a baloldalban sem volt meg a nyitottság a Jobbik irányába.
 
Szél Bernadett a Vona Gáborral hétfő este, egy benzinkúton folytatott megbeszéléséről elmondta: miután a Jobbik ragaszkodik ahhoz, hogy mind a 106 egyéni választókerületben saját jelöltet indítson el, ezért egyelőre nem jutottak közelebb ahhoz, hogy a kormányváltás érdekében megegyezést kössenek. 
 
Hozzátette: egyedül a DK-val nem lát esélyt a megegyezésre, miután Gyurcsány Ferenc pártja nem enged abból, hogy a Jobbikkal semmilyen egyezségre sem hajlandó lépni. Így az LMP a DK-val lezártnak tekinti az egyeztetést.
 
„Az ellenzéki oldalon lévő párttömbök még nem értették meg a szavazók akaratát” – fogalmazott Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje, aki szerint a hódmezővásárhelyi ellenzéki győzelem is azt mutatta meg, hogy minden, kormánnyal szemben álló pártnak együtt kell működnie.
 
Úgy tűnik azonban, hogy a párt ennek ellenére sem teljesen elzárkózó. Hadházy Ákos, az LMP társelnöke ugyanis arról beszélt, hogy ezek után is, ha valaki beszélni akar velük, akkor természetesen meghallgatják. „Ne vegyen arra mérget a Fidesz, hogy nem lesznek még meglepetések a választások előtt” – fogalmazott, hozzátéve, hogy szerinte „továbbra sem kizártak a visszalépések”, bár a széles körű együttműködésnek lett volna értelme.  
 
Hadházy Ákos leszögezte: „Ezt a választást a kormány nem tudja megnyerni, ezt csak az ellenzék tudja elveszteni.” Szerinte annak van csak értelme, ha széles körben történnek meg a visszalépések, ám egyes visszalépéseknek nincs sok értelme.
 
Gémesi György, az LMP-vel szövetséges Új Kezdet elnöke, aki ugyancsak részt vett a tájékoztatón, elmondta, hogy pártja jelöltjeit sok helyen diszkriminálják a kampány során. Egyik képviselőjelöltjüknek komoly összeget ajánlottak fel azért, hogy mégse induljon el az április 8-ai választáson, egy másik jelöltjüknek a településén egyszerűen nem biztosítanak termet ahhoz, hogy lakossági fórumot tarthasson.
 
Szél Bernadett és Hadházy Ákos egyaránt hangsúlyozta, hogy bármi is történjen, a szavazáson való minél nagyobb részvétel a legfontosabb. Szél Bernadett arra is utalt, hogy ebben előző esti megbeszélésükön Vona Gáborral, a Jobbik elnökével is egyetértettek.
 
Szél Bernadett Orbán Viktor március 15-ei beszédére utalva hozzátette: ha Orbán a választáson győz, akkor április 8. után nagyon könnyen előfordulhat, hogy Magyarországon egyáltalán nem lesz ellenzék.
 
 
Molnár Csaba (DK): Nem célravezető az LMP döntése
 
Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje „a mindent vagy semmit politikáját képviseli azzal, hogy lezártnak tekinti a tárgyalásokat az ellenzéki összefogásról” – reagált a Zoom.hu szerint az LMP bejelentésére Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció (DK) ügyvezető alelnöke.
 
Úgy vélte, „a minél több, annál jobb politikája célravezetőbb, vagyis aki hajlandó együttműködni, azzal együtt is kell működni”.
 
mno.hu