Luxustemetés Magyarországon: akár 8 millióba is kerülhet

2015.11.01 21:51

A legtöbb családnak anyagilag is rendkívül megterhelő egy temetés, vannak azonban olyanok, akik könnyedén kifizet akár több millió forintot is a végtisztesség megadásakor. Vajon mennyibe kerülhet egy igazi luxus-temetés?

Kevesen tudják, hogy léteznek kifejezetten a temetés költségeit fedező előtakarékossági formák, így nem is általános jelenség az, hogy efféleképpen spóroljunk saját temetésünkre. Egy temetés költségei rengeteg tényezőtől függnek, a kellékek díja, illetve az elvégzett munkálatok, szolgáltatások (sírásás, ravatalozás, stb.) díjának összege teszi ki - tájékoztatta a Pénzcentrumot a Budapesti Temetkezési Intézet (BTI).

https://www.klemkft.hu/kepek/kellek02.jpg

Évente több alkalommal is vannak 2-3 millió forintnál drágább temetések,  a Temetkezési Intézet szerint ezek igazán drágának számítanak. A Pénzcentrum számításai szerint - ha mindent összeadunk - akár 8 millió forintot is el lehet költeni egy temetésre és a luxus-sírhelyre.

 

A legdrágább sírhely

A kisebb magyar településeken egy hamvasztásos temetés már 200 ezer forintból kijön, míg egy koporsós szertartás 250 ezer forintból rendezhető el. A BTI tájékoztatása szerint a fővárosban a legegyszerűbb szolgáltatások igénylése esetén is 7-800 ezer forinttal kell számolni egy-egy temetés esetén. Általánosságban elmondható, hogy a temetőkön belüli övezetek esetén a bejárathoz és a ravatalozóhoz legközelebb eső parcellák árai magasabbak, főként a jó megközelíthetőség miatt. A temetők között jelentős különbségek nincsenek, a legdrágább a Fiumei úti Sírkert, és a Farkasréti temető.

Az egyik legdrágábbnak számít az a 9 személyes kripta sírhely, melynek díja 60 évre 3 millió 377 ezer forint, ehhez hozzájön még a sírbolthely alépítmény kiépítésének költsége 2 millió 800 ezer forint. Ez az az összeg amit az ügyfélnek ki kell fizetnie ahhoz, hogy egyáltalán a birtokukba kerülhessen a sírhely.

A felépítmény költségét - azaz a föld feletti, fogalmazzunk így: látható síremlék - kell még hozzászámolni. Ezt már nem a BTI-n keresztül intézik, mert sírköves munka, tehát kőfaragó, sírkőkészítő vállalkozóhoz fordulnak, de tapasztalataink szerint ez is milliós nagyságrend, kb. 2-2,5 millió forint. Ez kizárólag a sírhely költsége, még nem beszéltünk az esetleges elhalálozás betemetési költségeiről. Természetesen egy ilyen sírbolt értékesítése nagyon ritka, évente legfeljebb egy-két esetben fordul elő.

A sírhely megvásárlásán túl számolni kell tehát további költségekkel. A sírkő, a drágább kellékek, például
-    az amerikai rendszerű, kétfelé nyíló koporsó ára 380 ezer forint,
-    de nagyon magas összeget tehetnek ki a koszorúk is, akár 100 ezer forintot.

Ezekhez még további költségként jön hozzá a gyászruha, a halotti tor, a gyászmise stb - ezek ára az egyéni igények függvényében változik.

penzcentrum.hu