Ma tetőzhet a kánikula

2015.07.23 07:39

Az előrejelzés szerint akár 40 Celsius-fokig is felmelegedhet ma a hőmérséklet Magyarországon.

A tartós hőség miatt az egész országra a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést adott ki tegnap ma estig az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az előrejelzés szerint akár 40 Celsius-fokig is felmelegedhet ma a hőmérséklet Magyarországon, várhatóan délután tetőzik a múlt hét péntek óta tartó kánikula. Jó eséllyel megdőlhet az országos melegrekordi is; 1988-ban Kiskunfélegyházán mértek 38,2 Celsius-fokot.  A meteorológiai szolgálat a honlapján azt írta tegnap, hogy a Balaton Siófoknál 29, a Velencei-tó Agárdnál 27 fokos.

Az országos tisztifőorvos a múlt péntektől elrendelt hőségriadót hétfőn péntek éjfélig meghosszabbította, miután a középhőmérséklet az ország túlnyomó részén 27 Celsius-fok felett alakul. Az UV-sugárzás is nagyon erős lehet, akár a 7,7-es értéket is elérheti, azaz a napon akár 15-20 perc alatt is le lehet égni.
Az előrejelzés szerint ma az ország nagy részén forró, napos idő várható.

A nap második felében elszórtan (körülbelül az ország területének 20-35 százalékán) zivatarok törhetnek ki (legkisebb eséllyel a délkeleti országrészben), amelyekhez szélerősödés, intenzív csapadék és jégeső társulhat. Néhol heves zivatar sem kizárt károkozó szélroham (80 km/ó), nagyobb méretű (akár 2-3 cm körüli átmérő) jég kíséretében. Emellett egy-egy zivatargócban felhőszakadás (25-50 mm, kis eséllyel 50 mm-nél is több) is lehet. Holnap az északi, északnyugati országrészben már mérséklődik a nagy meleg, de a hét végén még mindenütt 30-35 Celsius-fok körüli hőmérsékletre számíthatunk.

Bőven van víz a legnagyobb hazai  tavunkban (annak ellenére, hogy az átlagos napi párolgási veszteség 5-6 millió köbméter, ami a Velencei-tó térfogatának egyhatoda – a szerző), így az alacsony vízállást kísérő kellemetlen jelenségektől (fonalas algák inváziója a déli parton) nem kell tartani. A víz minősége is kiváló  –  áll az  MTA Ökológiai Kutatóközpontja Balatoni Limnológiai Intézete munkatársai által végzett vizsgálat alapján készült közleményben. Sehol sem észlelhető a fürdésre való alkalmasságot veszélyeztető algavirágzás, még a legkritikusabb Keszthelyi-medencében is jóval a magyarországi egészségügyi határérték alatt van a literenkénti klorofillkoncentráció. A nagy kiterjedésű, sekély vizű  Kis-Balatonban a mikrobális folyamatok eredményeként jelentős mennyiségű a nitrogénvesztés, ezért néhány esettől eltekintve a Keszthelyi-medence vizében sincs az algák számára létfontosságú nitrogén-utánpótlás.

Korábban a tó algákban gazdagabb, szennyezettebb időszakában a hatalmas méretű árvaszúnyog-rajzások okoztak a fürdőzőknek kellemetlenséget, de napjainkban a vízminőség javulásával ezzel egyre kevésbé kell számolni – állítják az MTA ÖK édesvízkutatói. A Balaton élővilágának természetes részét képező árvaszúnyogok rajzás idején levedlett, úgynevezett bábbőre néha habos lepedéket képez a parti övben, esetenként a nyílt vízben is, ám az így keletkező szürkésfehér anyag a kellemetlen látvány ellenére sem jelent veszélyt a fürdőzőkre.

A Keszthelyi-medencében négy évtizede megtelepedett amúri kagyló – amely a nagy testű kelet-ázsiai halak betelepítésével került hazánkba, és az iszapos fenekű vizet kedveli – napjainkban tömegesen pusztul.
Eközben a Velencei-tó vízállása az optimális vízszint alá került, ezért a Pátkai- és a Zámolyi-tározóból megkezdődött tegnap a vízpótlás – közölte a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság az MTI-vel.

mti.hu