Ma van az Önkéntesek Világnapja

2015.12.05 12:13

Az önkéntesség a társadalomban meglévő szolidaritás egyik legközvetlenebb kifejeződése - írta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) az önkéntesek világnapja alkalmából kiadott közleményében. A Minisztérium a világnaphoz kapcsolódóan a Család, Esélyteremtési és Önkéntes Házak Hálózatán keresztül olyan országos programsorozatot valósít meg, amelynek célja az önkéntes tevékenység további népszerűsítése.

Az önkéntesség a társadalomban meglévő szolidaritás egyik legközvetlenebb kifejeződése, az ennek során szerzett tapasztalat elfogadóbbá, empatikusabbá teszi az embert, ezáltal is hozzájárulva az előítéletek megszüntetéséhez, az egyén fejlődéséhez, fontos lépcsőfok lehet a felnőtté válás folyamatában, valamint kihívás, munkatapasztalat, kapcsolatépítési lehetőség, és rekreációs tevékenység is. Egyéni helyzetétől, körülményeitől függetlenül bárki vállalhat segítő tevékenységet. Az önkéntesség esélyteremtő szerepe kiemelkedően fontos: segít a tapasztalatszerzésben akár egy pályakezdő fiatal, akár a munkaerő-piacra visszatérő kisgyermekes édesanya számára, hasznos az idősebbeknek is, hogy aktívan töltve hétköznapjaikat, átadják megszerzett tudásukat a fiatalok számára.

Az önkéntesek és az őket fogadó szervezetek kapcsolatfelvételének, munkájának megkönnyítése érdekében hozta létre a kormány a www.onkentes.gov.hu címen elérhető önkéntes portált. A honlap hasznos, gyakorlati és naprakész információkkal, friss hírekkel szolgál az önkéntes tevékenységről, valamint biztosítja, hogy az önkénteskedni vágyók könnyen és gyorsan megtalálják az egyéni elképzeléseiknek leginkább megfelelő lehetőségeket, a fogadó szervezeteknek pedig lehetőségük van meghirdetni aktuális programjaikat. Hazánkban a közérdekű önkéntes tevékenységet folytató szervezetek száma folyamatosan bővül, mára meghaladta a 9100-at.

A világnaphoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) a Család, Esélyteremtési és Önkéntes Házak Hálózatán keresztül olyan országos programsorozatot valósít meg, amelynek célja az önkéntes tevékenység további népszerűsítése. Pécsett a gyermek-onkohematológiai osztályon szülő-hálóhely kerül kialakításra önkéntesek bevonásával, Szegeden az Erasmus+ ösztöndíjas egyetemistái tartanak majd rendhagyó, zenés műsorral egybekötött nyelvórát árva gyerekeknek. (Bővebb információ: www.eselyteremtesihazak.gov.hu)

Az EMMI-ben is rendszeresen folyik önkéntes tevékenység. A tegnapi napon a tárca államtitkárai hátrányos helyzetű gyermekekkel együtt mézeskalácsot sütöttek és méhviaszgyertyát készítettek, majd a gyermekek a minisztérium munkatársainak családjaival közösen kulturális, és Mikulás programon vehettek részt.

Az ENSZ Közgyűlése 1985. december 17-én foglalta határozatba az önkéntesek nemzetközi napjának megtartását, majd a világszervezet 2002. november 26-án újabb közgyűlési határozattal szólította fel a kormányokat, hogy támogassák az önkéntességet, mint a gazdasági és társadalmi fellendülés stratégiai eszközét.