Magas infláció, csökkenő gazdasági teljesítmény – ezzel számol az Európai Bizottság Magyarország esetében

2022.07.14 13:05

Magas infláció, csökkenő gazdasági teljesítmény – ezzel számol az Európai Bizottság Magyarország esetében

 
A legújabb brüsszeli gazdasági előrejelzés rámutat a magyar gazdaság sérülékenységére, amit jelez többek között az uniós szinten is kiemelkedő inflációs adat.
 
Az Európa Bizottság Brüsszelben közzétette idei nyári gazdasági előrejelzését. Eszerint az uniós gazdaság 2022-ben 2,7 százalékkal, 2023-ban pedig 1,5 százalékkal fog növekedni. Ehhez képest az euróövezetben 2022-ben 2,6 százalékos növekedés várható, amely 2023-ban 1,4-re mérséklődik. Az előrejelzések szerint az éves átlagos infláció 2022-ben az euróövezetben 7,6 százalékos, az EU egészében 8,3 százalékos történelmi csúcson tetőzik, majd 2023-ban 4, illetve 4,6 százalékra csökken.
 
Ami a magyar adatokat illeti, az erre az évre várható 11,8 százalékos pénzromlás a hatodik legmagasabb érték az EU-ban. (Meg kell jegyezni, hogy tavaly – Lengyelországgal együtt – a legmagasabb infláció volt Magyarországon az EU-ban, 5,2 százalékkal.) A várakozások szerint relatíve jövőre is magas lesz ez a szám, a 7,6 százalékos érték a harmadik legmagasabb mutató, a lengyel és a szlovák adat után.
 
A GDP-növekedés terén, erre az évre az Európai Bizottság Magyarország esetében 5,2 százalékos növekedéssel számol, amit jövőre erős visszaesés követ: 2023-ban csak 2,1 százalékkal bővül a gazdaság, elmaradva például a román, a bolgár, a szlovák és a horvát adattól.
 
A brüsszeli testület értékelése szerint az elmúlt hónapokban a magyar inflációt az erős belső kereslet és a bérek növekedése, az emelkedő nyersanyagárak és a valuta leértékelődése vezérelte. Megjegyzik, hogy a lakossági energiaárak változatlanok maradtak a lakossági rezsiárak befagyasztása és az üzemanyagok október 1-ig meghosszabbított árplafonja miatt.
 
Hangsúlyozzák, hogy Magyarország kilátásai továbbra is különösen érzékenyek az ukrajnai háború alakulására. A további bizonytalanságok a globális befektetői hangulattal, valamint a monetáris szigorítás és a fiskális konszolidáció pályájával kapcsolatosak.
 
forrás: eurologus.hu