Magas morfintartalmú mák, lejárt szaloncukor és avas dióbél - milliókra büntetett a Nébih

2019.01.11 12:48

Összesen 8 milllió forintnyi büntetést szabott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a téli szezonális ellenőrzések során.

Magas morfintartalmú mák, lejárt szaloncukor és avas dióbél - milliókra büntetett a Nébih
 
A széles körű szemle a boroktól és pezsgőktől kezdve a szaloncukrokon, édességeken át a hús- és haltermékekig terjedt, beleértve a füstölt húsokat és a virsliket is. A hatósági ellenőrök 471 élelmiszer-előállító helyen, 2079 élelmiszer-forgalmazónál, valamint 762 vendéglátóhelyen fordultak meg az országban.
 
A szabálytalanságok többsége jellemzően enyhébb, írásos figyelmeztetést vont maga után. A 3312 ellenőrzés 117 figyelmeztetést, 14 tevékenység-korlátozást, valamint 125 darabt – összesen 8.065.154 forintnyi – kiszabott bírságot eredményezett. Bár az ellenőrzések száma csaknem azonos volt a 2017. évivel, összességében emelkedett a szankcionált esetek száma.
 
Ennek fő oka, hogy a kevésbé súlyos szabálytalanságok miatt csaknem kétszer annyi (117 db) írásos figyelmeztetés született. Bírságot a tavalyinál kevesebb esetben (125 db) kellett kiszabni, így annak összege is elmaradt az előző évitől.
 
Az ellenőrzéskor leggyakrabban higiéniai hiányosságokat (4,2 százalék), a termékek minőségével és összetételével kapcsolatos szabálytalanságokat (3), nyomon követési problémákat (1,8), illetve a dolgozók képzettségével, egészségügyi alkalmasságával összefüggő hiányosságokat (1,7 százalék) észleltek a szakemberek.
 
A forgalomból kivont élelmiszertételek aránya 425-re (2,4 százaléka) emelkedett. Ezen belül kifejezetten magas volt a piacokon, karácsonyi vásárokon eladásra kínált, lejárt szaloncukrok és más édességek aránya. A vizsgálat alá vont virslik, illetve borok és pezsgők esetében viszont nem volt szükség ilyen jellegű hatósági intézkedésre.
 
A Nébih borászati szakemberei fokozottan vizsgálták a budapesti karácsonyi vásárok forralt bor, pálinka és szeszes ital termékeit. Pozitív tapasztalat, hogy a 336 gyorsteszt alkalmával minden termék alkoholtartalma megfelelt a jelölésen feltüntetettnek. Általánosságban is elmondható, hogy az alkoholos italokat forgalmazó kitelepülők betartják a jogszabályokat és törekednek a jó minőségű termékek forgalmazására.
 
A Nébih laboratóriumaiba mintegy 80 minta érkezett. Érzékszervi vizsgálat alapján két dióbél termék bizonyult emberi fogyasztásra alkalmatlannak, az alkaloidok kimutatására irányuló laboratóriumi vizsgálat pedig két étkezési mák terméknél állapított meg a megengedett határértéknél magasabb morfin tartalmat. Ezen esetekben hatósági eljárás indult.
 
hvg.hu