Magyar György: ha a hat politikai szervezet nem veszi komolyan az előválasztás folyamatát, mi, civilek akár ki is szállunk!

2021.04.13 06:15

A hat ellenzéki párt lassan megszületett, de bölcs döntés alapján megállapodott abban, hogy egy előválasztás után nem indulnak egymással szemben az egyéni körzetekben, s lesz közös program, közös lista és közös miniszterelnök-jelölt – hangsúlyoztam az ATV Start című műsorában hétfő reggel, amelyben a Civil Választási Bizottság elnökeként kérdeztek.

Magyar György
a Civil Választási Bizottság elnöke
 
A beszélgetés apropója az volt, hogy nincs egyezség az előválasztás részleteiről a hat ellenzéki párt között
(Egyebek mellett arról folyik a vita, hogy lehessen-e csak online szavazni, illetve kössék-e személyes megjelenéshez a részvételt.) Mi nem örülünk annak, ha a pártok ezzel kapcsolatos belső vitái a nyilvánosság elé kerülnek.
 
Nem dolgunk azonban, hogy helyettük döntsünk, mert a feladatunknak csak azt tekintjük, hogy biztosítsuk az előválasztás technikai feltételeit, illetve az eredmények megállapításának hitelességét.
 
Ám ha a hat politikai szervezet nem veszi komolyan ezt az egész folyamatot, mi, civilek akár ki is szállunk.
 
A jelenlegi helyzetben az ellenzéki együttműködésnek lehet reménye a Fidesz-kormány leváltására, ám ahhoz, hogy ezt a valódi esélyt – az emberek bizalmával visszaélve, álviták gerjesztésével – eljátsszák, nem akarunk asszisztálni.
 
Arra a kormányoldali felvetésre, hogy az előválasztás során az ellenzék is csak adatbázist kíván építeni, csak annyit mondhatok: mindenki magából indul ki. A mi javaslatunk ugyanis arról szól, hogy aki regisztrál – és abban nem akarok állást foglalni, hogy ehhez szükség van-e személyes jelenlétre –, adja meg a lakcímkártyája sorszámát, és ehhez a rendszer automatikusan generál egy azonosító kódot, majd törli az egyedi azonosításra alkalmas számot. Szavazni pedig az azonosító kód birtokában lehet, amit a voksok értékelésekor már nem lehet személyhez kötni. Ez biztosítja, hogy egy ember csak egyetlen voksot adhat le, ugyanakkor
 
ebből biztosan nem lesz Kubatov-lista.
 
És csak megismételtem: nem szabad álviták során az emberek bizalmával visszaélni,
a döntés lehetőségét elvenni, mert legyen minden körzetben előválasztás. A polgárok elég okosak ahhoz, hogy határozzanak az egyéni választókerületi ellenzéki jelöltek, illetve a miniszterelnök-jelöltek személyéről is. Ami nem kevésbé fontos:
 
akiket a többség támogat, azok mögé mindenkinek be kell állnia, amikor 2022 tavaszán élesben kell megválasztani az egyéni képviselőket, s élesben szavazunk a listákra is.
 
forrás: atv.hu / varosikurir.hu