Magyar György: Orbán Viktor minél jobban ragaszkodik a hatalomhoz, annál rosszabbak az esélyei – A hekkermentes ellenzéki előválasztásról

2021.06.19 16:43

A kormány december közepéig nagyjából azt tesz, amit akar: miután addig hosszabbították meg a járványügyi készültséget, rendeleti úton dönthetnek többek között a rendezvények tiltására vonatkozó szabályokról. Az előválasztást azonban – bármennyire szeretnék – nem akadályozhatják meg – írja blogjában Magyar György ügyvéd.

A Fidesz debreceni frakcióülésén a kormánypárti képviselők fekete paraván mögé bújtak
 
Fotó: debreceiner.hu
 
 
Marad a rendeleti kormányzás
 
Szerda este tudatta a kormány, hogy december 18-ig meghosszabbította a járványügyi készültséget. A Klubrádió Megbeszéljük című, Bolgár György vezette csütörtöki adásában egyebek mellett erről is szó esett. Elmondtam, hogy ezzel tulajdonképpen semmi nem változott, mert a kabinet – vagy inkább egyszemélyben Orbán Viktortovábbra is azt tehet, amit csak akar. Vagyis: marad a rendeleti kormányzás.
 
A járványügyi készültség szabályai tehát nem változtak, mert a kormány rendeletekkel bármikor enyhíthet vagy szigoríthat a hatályos szabályokon. Ez egyébként az egészségügyi törvény módosításából is következik, mert ezzel kapták meg a felhatalmazást, de a részletekről a műsorban a korlátozott adásidő miatt nem esett szó. Bár annyit elmondhattam, hogy a közösségi rendezvények látogatása, az üzletek nyitvatartása, a távolságtartás vagy a maszkviselés szabályait bármikor módosíthatják.
 
Járványügyi készültség ideje alatt
 
December 18-ig meghosszabbította a járványügyi készültséget a kormány, az erről szóló rendelet szerda este jelent meg a Magyar Közlönyben. Az egészségügyi törvény szerint a járványügyi készültség ideje alatt a kormány többek között
 
– korlátozhat vagy betilthat rendezvényeket, amelyek elősegítenék a járvány terjedését,
 
– korlátozhatja az üzletek működését, nyitvatartását,
 
– szabályozhatja a települési önkormányzat területén működő piacok, vásárok nyitvatartását,
 
– korlátozhatja vagy megtilthatja egyes intézmények (különösen a járóbeteg-szakrendelő, fekvőbeteg-gyógyintézet, valamint köznevelési, szakképző, felsőoktatási, szociális, gyermekvédelmi, gyermekjóléti és közművelődési intézmény) látogatását,
 
– járványügyi elkülönítésre vonatkozó rendelkezéseket állapíthat meg, meghatározhat szociális távolságtartásra vonatkozó szabályokat, bevezethet például kötelező maszkviselést vagy vásárlási sávot a veszélyeztetettebb csoportoknak,
 
– korlátozhatja vagy megtilthatja a belföldi, illetve Magyarország és más ország közötti személyforgalmat vagy áruszállítást.
 
A migráncsok lejátszottak, itt az új ellenség
 
Mindezzel kapcsolatban felhívtam a figyelmet ugyanakkor arra, hogy a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet 2015 óta áll fenn. Ennek célja – mert menekültek alig érkeznek Magyarországra –, hogy fenntartsák a lakosságban a félelmet a „migráncsokkal” szemben. Most új ellenséget kellett keresni: a koronavírus-járványt. Az senkit nem zavar, hogy a járvány csillapodni látszik, mert a kormány számára egyetlen fontos szempont létezik: mindenki érezze, hogy a NER megment minket a bevándorlóktól és a járványtól is. Ez az egész nem több, mint politikai játszma.
 
Mellesleg a Covid-járvány miatt bevezetett rendkívüli intézkedések kapcsán tavaly 732, az idén 336 kormányrendelet született, de ezek többségének kevés köze volt a koronavírushoz. Ráadásul ember legyen a talpán, aki ebben a jogszabályi dzsungelben képes eligazodni. Meggyőződésem szerint az egész nem szól másról, mint hatalomtechnikai trükkök soráról. A lényeg az volt, hogy az embereknek megüzenjék: a NER mindenkit megvéd. Harmincezren viszont belehaltak a járványba, de ők már nem számítanak, mert nem szavaznak.
 
Hekker mentes ellenzéki előválasztás
 
Az adásban felvetődött, hogy a járványügyi készültség decemberig történő meghosszabbítása nem az előválasztás ellehetetlenítést szolgálja-e? Ettől én nem félek, mert ha az embereket el akarják riasztani attól, hogy kimenjenek az utcára, van rá válaszunk. Egyrészt az efféle NER-es üzenet kontraproduktív lehet, másrészt nagyrészt lebonyolítjuk az egész akciót az online térben, amit a Fidesz nem akadályozhat meg, s megvannak a módszereink arra is, hogy azt ne hekkelhessék meg.
 
Egy kérdésre válaszolva elmondtam azt is: az ellenzéknek nem kell kétharmados győzelmet aratnia ahhoz, hogy a jogrendszerből kigyomlálják azokat a vadhajtásokat, amelyek kizárólag a Fidesz érdekeit szolgálják. Feles többséggel is nagyrészt rendbe lehet tenni a jogállamiságot, gondoljunk csak a járványhelyzet alatt született kormányrendeletekre, amelyeket egy új kormány azonnal hatályon kívül helyezhet -fejeződik be Magyar György bejegyzése.
 
magyarugyved.blog.hu