Magyar Orvosi Kamara: Ha a kormány nem szigorít, katasztrófát hozhat a járvány második hulláma

2020.09.05 06:47

Reklámozni kell a maszkviselést és felfüggeszteni a sportrendezvényeket, különben nagy baj lehet – figyelmeztet a MOK. A kormány ezt másként látja.

Tesztelésre várva
illusztráció
 
Meghúzta a vészharangot járványügyben a Magyar Orvosi Kamara, a szervezet pénteken levélben fordult Kásler Miklós és Pintér Sándor miniszterekhez.
 
Üzenetükben arra figyelmeztetnek, hogy az utóbbi napok robbanásszerűen növekedő járvány esetszáma katasztrófával fenyeget, ennek elkerüléséhez pedig a kormány hatékony és azonnali intézkedéseire lesz szükség. A beavatkozások két fő területe a MOK szerint
 
  • A közösségi megelőzés ismételt megerősítése (maszkviselés propagálása és ellenőrzése, tömegrendezvények, sportesemények felfüggesztése, kiterjesztett lakossági tesztelés, aktív kormányzati jelenlét és példamutatás a kommunikációban, határozott fellépés a vírustagadók és járványszkeptikusok ellen, lokális és nem totális intézkedések a kiemelt kockázatú területeken és intézményekben).
  • Az egészségügyi ellátórendszer felkészítése a járvány második hullámának eredményes kezelésére.
 
„Értve azt, hogy nem rendelhető teljesen alá a gazdasági érdek a járványügyi szempontoknak, véleményünk szerint a fenti intézkedések meghozatala halasztást nem tűr, és ebben kérjük döntéshozóink segítségét, valamint a lakosság együttműködését” – írta honlapján is közzétett levelében a Magyar Orvosi Kamara elnöksége.
 
A kormány a jelek szerint azonban pont fordítva gondolkodik: bár pénteken rekordszámú, 459 új koronavírusos esetet regisztráltak, az Orbán-kabinet épphogy lazított a határzáron: lehetővé tették az üzleti célú beutazásokat, a sportrendezvények mellett pedig a kulturális tömegrendezvényekre is várnak látogatókat, negatív PCR-teszttel.
 
Koncz Tamás
nepszava.hu