Magyar orvosok egy csoportja kampányol a kötelező koronavírus elleni oltásért

2021.05.04 11:32

Dr. Apostol János és kollégái úgy vélik, ha kötelezővé tennék Magyarországon a koronavírus elleni védőoltást, augusztus végére le lehetne szerelni a Covid-osztályokat, és az ott dolgozók visszamehetnének az eredeti munkájukhoz, végre lenne más beszédtémánk is, mint a vírus, és visszatérne a régi életünk.

illusztráció
 
Orvosok egy csoportja elkezdett a kötelező koronavírus elleni vakcina mellett kampányolni - írta meg az Mfor.hu.
 
Dr. Apostol János, orvos és kollégái úgy vélik, ha kötelezővé tennék Magyarországon a koronavírus elleni védőoltást és július végére beoltanának minden felnőttet, akkor augusztus végére le lehetne szerelni a Covid-osztályokat, és az ott dolgozók visszamehetnének az eredeti munkájukhoz, végre lenne más beszédtémánk is, mint a vírus, és visszatérne a régi életünk.
 
Ugyanakkor, ha május közepére leállnak az oltások, mert kifogyunk a regisztráltakból, akkor marad 5,5 millió magyar, aki "bármikor megfertőződhet, Covid-osztályos ellátásra szorulhat és meghalhat". "Az orvosi eskünk azt is tartalmazza, hogy nemcsak gyógyítani, hanem megelőzni is kötelesek vagyunk. Ha itt van a kezünkben egy megoldás, amivel megelőzhetnénk a tömeges megbetegedést és elhalálozást, miért nem használjuk ki?" - nyilatkozta az Mfornak az orvos, aki szerint jelen helyzetben "nemcsak az egyén jogát kell nézni, hanem az oltás össztársadalmi hatását is, ami épp ezért ebben a helyzetben felülírhatja a szuverén indokokat".
 
Zeller Judit, a Társaság a Szabadságjogokért civil szervezet (TASZ) jogásza ezzel szemben a hvg.hu-nak azt mondta: meggyőződése szerint a védőoltás kötelezővé tétele jelentős beavatkozás az egyén magánszférájába és önrendelkezésébe, s ha ez megtörténne, akkor az egészségügyi törvényen alapuló pontos szabályozásra lenne szükség.
 
forrás: mfor.hu / ma.hu