Magyar szereplők mesélnek Csernobilról Vujity Tvrtko legújabb filmjében

2019.11.01 06:19

November elsején debütál az ATV-n Vujity Tvrtko legújabb filmje, az ATV műsorvezetője húsz év után tért vissza az atomkatasztrófa sújtotta Csernobilba. És bár az HBO sikersorozata nagy érdeklődést váltott ki a téma körül, ő most a magyar szálakat szeretné bemutatni a katasztrófa körül.

Képtalálat a következőre: „csernobil atomerőmű https”
 
Nagy érdeklődési hullámot váltott ki az HBO által leadott sorozat Csernobilról, amely egyébként egy fantasztikus film volt – mesélte Vujity Tvrtko az Egyenes beszéd című műsorban. Az ATV riportere olyan részeket is megmutat majd új filmjében, ahová nem mennek a turisták és a nem bevizsgált részeket is. Mint mondta, részben azoknak is igaza van, akik turistahelyként, részben azoknak is, akik veszélyes helyként tekintenek a területre. Hozzátette: szinte mindenkit Csernobil érdekel mostanság.
 
Elmesélte azt is, hogy az út előtt és utána is átvizsgálták őket, és semmi problémájuk nem lett, de drón kamerájuk sugárszennyezést kapott, ez volt tehát az utolsó bevetése. Csernobil egyébként irdatlan üzlet, külön túrákat szerveznek ide, másrészt viselkedni is tudni kell – tette hozzá a műsorvezető. Emellett az is megfigyelhető, hogy még mindig nem tudni eleget a tragédiáról, amit az is alátámaszt, hogy 52 és 400 ezer közötti áldozatszámról is beszélnek.
 
Vujity Tvrtko arról is mesélt, hogy számára is voltak újdonságok. A stáb egyik tagjának, Varga Dezsőnek pedig a mai napig nem megy ki a sípolás a füléből. Emellett a sugárzás szintje is drámai mértékben eltérő volt, már kis területeken belül is. Mint mondta, ez élete egyik legnagyobb vállalása, mert mindenki az HBO-sorozattal hasonlítja majd össze. Mint mondta: magyar felelősök, magyar hősök és magyar áldozatok is voltak Csernobilban, amit a nézők látni fognak.
 
Majd a műsorvezető Iván bácsiról mesélt, aki visszament Csernobilba. Az ukrán kormány régebben megengedte a 60 év felettieknek, hogy visszaköltözzenek, Iván bácsi pedig a feleségével visszaköltözött. Korábban nagyjából kétezren mentek vissza, ma már 200-an lehetnek abban a zónában.
 
TÚL MINDEN HATÁRON - CSERNOBIL, NOVEMBER 1.-JÉN 20:30-KOR AZ ATV-N


 
atv.hu