Magyarország a hálapénz országa: de még meddig?

2016.02.19 18:48

Két hónap után válaszolt az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) azoknak, akik a 64 orvos Indexen megjelent nyílt levele után írtak Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkárnak.

Az orvosok - akik később közel ezren lettek - azért írtak tavaly december végén, mert az egészségüggyel kapcsolatos sorozatos botrányok miatt úgy érezték, hogy elő kell állniuk. Arra kérték az embereket, hogy a következő három kérdést küldjék el Ónodi-Szűcsnek:

     - Milyen határidőt ad a hálapénz kikopására?

    - Milyen konkrét lépéseket tesz 2016-ban az orvos- és szakdolgozó-elvándorlás mérséklése és az orvos és szakdolgozói felsőoktatási képzés megerősítése érdekében?

   - Mikorra hív össze kerekasztalt, ahol a kormányzat figyelembe veszi a társadalom, az egészségügyi érdekképviseletek és a gazdaság képviselőinek véleményét?

A minisztériumtól az egészségügyért felelős államtitkárság irodavezetője, Veres Gábor válaszolt. Megismételte az Emmi és a kormány bevett fordulatait, azaz, hogy "a polgári kormány elkötelezett a betegellátás színvonalának emelése és az egészségügyi dolgozók munkakörülményeinek és anyagi megbecsülésének javítása mellett".

A hálapénz kivezetésével kapcsolatban nem hangzik el konkrét határidő, de egy erős mondat azért igen:
Az Emmi Egészségügyért Felelős Államtitkársága abban hisz, hogy a hálapénz problémája nem csupán bérkérdés, hanem a transzparencia hiányának következménye. Éppen ezért a szakmai szervezetekkel szoros együttműködésben mindent megtesz annak érdekében, hogy az egészségügyi rendszer transzparensen, a betegek érdekeit és a gyógyítást szem előtt tartva működjön.

penzcentrum.hu