"Magyarország biztonsága közvetlen összefüggésben van Törökország stabilitásával"

2018.10.08 22:43

Az Európai Unió nem őszinte Törökországgal, amit az ország uniós csatlakozásával kapcsolatban csinálnak Ankarával, az méltatlan és messze van attól, amit okosnak nevezhetnénk – jelentette ki Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Recep Tayyip Erdogan török elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján a Parlamentben. A török államfő hétfőn két napos, hivatalos látogatásra érkezett Magyarországra.

A magyar kormányfő szerint ha Európa világméretű súlyt akar magának, akkor Törökországgal együtt kell működni, Magyarország mindig is támogatta a török csatlakozást. Recep Tayyip Erdogan megköszönte Orbán Viktor kiállását, majd nyomatékosította, az Európai Unió kegyetlenkedik Törökországgal. “Egyetlen uniós tagállammal szemben sem követtek el ilyen zsarnokságot” – mondta Erdogan. 

Türelmünk végéhez értünk az Európai Unóval, a török uniós csatlakozás tekintetében ne fárasszanak minket fölöslegesen, legyenek őszinték, mondják meg, hogy fel akarnak minket venni, vagy sem. Törökországot hitegetik, 1963 óta így megy ez, pedig most 2018-at írunk – fogalmazott Recep Tayyip Erdogan török elnök.

erdoganorban.jpg

Orbán Viktor kiemelte, Európának el kell döntenie, mit akar. “Nem emlékszem olyanra más országok esetében, hogy az unió megnyit egy tárgyalási fejezetet, de nem zárja le azt. Olyanra sem emlékszem, hogy az unió azt mondta volna, tárgyalni akarunk, de közben jelentős tagállamok deklarálják, hogy Törökországot soha nem veszik fel a közösségbe. Méltatlan a helyzet. El kell dönteni, akarjuk Törökország uniós csatlakozását, vagy sem. El kell dönteni, Európa mit akar magával kezdeni. Ha erős Európát akarunk, stratégiai megállapodás szükséges Törökországgal” – egyértelműsítette Orbán Viktor. Hozzátette, Magyarország eddig is támogatta, és ezután is támogatni fogja Törökországot és az ország uniós csatlakozását.

A sajtótájékoztatón Orbán Viktor miniszterelnök arról is beszélt, hogy Magyarország biztonsága közvetlen összefüggésben van Törökország stabilitásával. “Stabil török kormányzat, stabil Törökország az előfeltétele annak, hogy a migráció szárazföldi útvonalán ne fenyegesse Magyarországot semmilyen veszély. A török kapcsolatok nekünk kiemelten fontosak. A magyar külpolitikának van egy fontos tájékozódási rendszere, amelyben három fővárost külön is figyelemmel követünk. A három főváros: Ankara, Berlin és Moszkva” – mondta a kormányfő. Orbán Viktor az egyik legerősebb magyar nemzeti érdeknek nevezte, hogy Törökország mindig olyan erős és stabil legyen, hogy képes legyen a térségben békét teremteni és az Európa felé tartó illegális migrációt megfékezni. Elismerését fejezte ki azért is a miniszterelnök, mert Törökország befogadó országként a szomszédjaiból hozzá menekülők közül több milliót befogad és gondoskodik róluk. Köszönetet mondott továbbá a török elnöknek azért, hogy országa maradéktalanul betartja az EU-val kötött megállapodást, amely szintén előfeltétele Európa biztonságának. Orbán Viktor elárulta, a török elnökkel külön is beszéltek a terrorizmus elleni küzdelemről, egy közös, török-magyar katonai együttműködésről, hogy Magyarországnak modern, ütőképes hadserege legyen.

“A török gazdaság az egyik legnagyobb a világon. Erdogan elnök úr a világ 10 legnagyobb gazdasága közé szeretné kormányozni Törökországot. A magyar-török kereskedelmi forgalom tavaly meghaladta a 3 milliárd dollárt, 2018 első felében pedig további 19 százalékos bővülésről beszélhetünk, de még nem értük el a célul kitűzött évi 5 milliárd dolláros forgalmat” – ismertette Orbán Viktor. A török elnök hozzátette, továbbra is nagyon fontos az együttműködés Magyarországgal, meg kell erősíteni a magyar-török kapcsolatokat. A két ország együttműködése több területen kitűnő – folytatta.

Törökországban 3,5 millió szíriai és 500 ezer iraki menekült él, és az ankarai vezetés a menekültkérdésben segítséget vár európai és más országoktól – mondta Recep Tayyip Erdogan, a Török Köztársaság elnöke kérdésre válaszolva a sajtótájékoztatón. Elárulta, ha minden kaput megnyitnának, egészen más kép tárulna elénk, mint ahogy arról is beszélt, hogy ha elfognak egy illegális bevándorlót, azt visszaküldik országába.

mti.hu