Magyarországnak nem kell menekülteket kötelezően befogadnia, fizetni viszont igen

2015.11.29 21:39

A vasárnap elfogadott zárónyilatkozatnak nem része az, hogy a migránsokat az Európai Unió országai között kötelezően szét lehetne osztani – közölte Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió és Törökország vezetőinek vasárnap Brüsszelben tartott rendkívüli csúcstalálkozóját követően.

A magyar szempontokat ezzel sikerült érvényesíteni – erősítette meg a kormányfő. A nyilatkozat világos garanciát ad Magyarország számára, hogy senkit sem kell kötelező jelleggel befogadnia – nyilatkozott a miniszterelnök, aki reményét fejezte ki, hogy a nagyhatalmak jó megállapodást kötöttek, hiszen Európának az az érdeke, hogy Törökország visszatartsa a migránsokat.

Hungarian Prime Minister Viktor Orban speaks to the press as he arrives for a summit on relations between the European Union and Turkey and on the migration crisis at the EU headquarters in Brussels on November 29, 2015. AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND / AFP / EMMANUEL DUNAND

Az elfogadott szöveg nem tér ki arra, hogy a migránsok áttelepítését milyen számban és milyen módszerrel képzelik el, de erre egyértelmű szándék mutatkozott a jelenlévő vezetők között – közölte a miniszterelnök.

Az unió által Törökországnak felajánlott, a menekültek ellátását segítő 3 milliárd eurós pénzügyi keret kétéves periódusra szól – tájékoztatott a kormányfő, aki emberiességi szempontból helyesnek tartotta a Magyarország 18 milliós hozzájárulását, az összeget pedig méltányosnak nevezte a nemzeti össztermék arányaihoz képest.

mti.hu