Majdnem minden ötödik ingatlan üresen áll Észak-Magyarországon (+videó)

2018.08.12 13:47

Majdnem minden ötödik ingatlan üresen áll Észak-Magyarországon, országosan pedig félmillió lakatlan ház van. A romos épületekből vagy kihaltak a tulajdonosok, vagy nem tudták eladni, és otthagyták őket. Sok ingatlan az évek alatt életveszélyessé vált, emiatt pedig a szomszédjukban élők kerülhetnek bajba. Átfogó állami program nincs a romok felszámolására, az önkormányzatok pedig keveset tehetnek az elbontásukért.

Nézze meg asszonyom, hogy lehet-e itt lakni, lehet-e itt nyugodtan aludni” – szomszédja háza miatt bosszankodik Varga Béláné. Az asszony és férje Ózdon él. A mellettük lévő ingatlanban 15 éve nem lakik senki. A tulajdonos nem tartja karban, romokban állnak a falak és a tető.
 
A házaspár többször kérte a tulajdonosokat, hogy bontsák el a mostanra életveszélyessé vált házat, de Varga Béla azt mondja, tíz éve nem történik semmi.


Az Ózd melletti Sajópüspükiben is sok az elhagyatott ház. Egy másik ingatlan több mint tíz éve égett le. Azóta az időjárás annyira megrongálta, hogy pár napja szalaggal kerítették körbe, és Omlásveszély táblát is kitettek rá.
 
A KSH adatai szerint az országosan közel négy és félmillió ingatlanból 560 ezer ház vagy lakás áll üresen. A probléma főleg a kisebb településeket érinti, ahol a tulajdonosok kihalnak, az örökösök pedig máshol élnek, és nem foglalkoznak az alig párszázezret érő ingatlanokkal. Szakemberek szerint megoldást jelenthetne, ha az állam felújítaná, és szociális bérlakás formájában kiadná ezeket a rászorulóknak.
 
Éppen azok az emberek tették tönkre, akik szociális bérlakás formájában megkapnák azokat. Ózd polgármestere szerint nem megoldás a felújítás. Janiczak Dávid azt mondja a házak nagy részéből már csak a torzó maradt.
 
Az építésügyi hatóságot a Járási Hivatalhoz helyezte át a kormány még 2013-ban, így az önkormányzatnak vajmi kevés eszköze maradt ezekkel az épületekkel foglalkozni. A településképvédelmi rendelet az egyetlen, amivel a város képébe nem illő ingatlanként el tudunk járni ezek ellen az ingatlanok ellen, de legtöbb esetben a tulajdonosok nem tudják elbontani ezeket az ingatlanokat, és vagy olyan banki hitel teher van rajta, vagy már a bank tulajdonában áll, hogy nem is tudunk élő emberrel találkozni, aki esetleg elbontaná ezeket az ingatlanokat”
 
– fogalmazott a városvezető.
 
Aki nem számolja fel a romos ingatlanát akár egymillió forintos bírságra számíthat. A házak elbontását a Nemzeti Adó és Vámhivatal is elvégezheti, a költségeket pedig a tulajdonosra terhelik.
 
hirtv.hu