Májkárosodással hozták összefüggésbe a Richter egyik gyógyszerét

2017.12.04 14:31

Az európai gyógyszerügyi hatóság (EMA) vizsgálatot rendelt el a Richter egyik zászlóshajójával, az Esmyával kapcsolatban miután a hírek szerint négy, a készítménnyel kezelt betegnél is akut májgyulladást fedeztek fel, hármuknál májátültetésre volt szükség. Az EMA adatai szerint 670 ezer nőt kezeltek mindeddig a nőgyógyászati készítménnyel.

 
A Richter közben megerősítette a vizsgálat tényét, és mint fogalmaztak: a legnagyobb mértékben együttműködnek a hatóságokkal. A társaság elismeri, hogy valóban 4 esetet jelentettek, ebből 3 májátültetéssel végződött, de a Richter véleménye szerint egyéb tényezők is közrejátszhattak.
 
Így például más gyógyszerek egyidejű használata, vírusfertőzés vagy a máj egyéb okból történt megbetegedése. Az Equilor szerint egyelőre a Richter sem tudja, hogy a vizsgálat eredményeképpen worst case scenarióban felfüggeszthetik-e a gyógyszert. Kiss Mónika, az Equilor vezetőelemzője heves tőzsdei reakcióra számít, annak ellenére, hogy csak most indult meg a vizsgálat.
 
Az Equilor úgy számol, hogy bár az Allergan csúcseladási tervei 2 milliárd dollárt is jeleztek az Egyesült Államokban, ez talán túlzó lehet: a piaci elemzők ennek a felét valószínűsítik. Az Allergan a megállapodás szerint a jövőben royalty paymentet fizet a Richternek, ennek mértéke nem ismert.
 
„Európában véleményünk szerint kb. 100 millió eurós lehet a csúcsértékesítés, Magyarországon euróban mérve kb. a bevétel kevesebb, mint egy harmadát jelenti már most is. Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerkészítmények bizottsága (CHMP) tavasszal dönthet majd a PRAC vizsgálati eredményével kapcsolatban” – közölte Kiss Mónika.
 
vg.hu