Majtényi László hisz a IV. Köztársaságban

2017.01.25 06:05

Sokkal több esélye lenne, ha közvetlenül választana Magyarország köztársasági elnököt - fogalmazott Majtényi László, a Hét Olajfa Egyesület tegnap esti beszélgetésén a Szakszervezetek Házában. A civilek reménybeli elnökjelöltje ugyanis biztos abban, Orbán Viktor kormányfő nem fog arra ébredni, hogy őt támogatja, bár szakmailag Áder Jánossal szemben nem kell szégyenkeznie. Majtényi bevallotta, a rendszerváltáskor ő is azok közé az alkotmányjogászok közé tartozott, akik a gyenge elnöki rendszert támogatták és ezzel együtt azt, hogy államfőt a parlament válasszon.

fotók: Tóth Gergő

Ha a köztársasági elnök a regnáló hatalomhoz köthető, akkor nem az alkotmányosság őre, hanem a kormány motorja, ahelyett, hogy fék lenne. Ilyen volt Schmitt Pál is. Ezért Majtényi szerint sokkal jobb, ha az ellenzék jelöl. Göncz Árpád erős egyensúlyt jelentett, Sólyom László pedig az alkotmányosság igazi őre volt. Az Eötvös Károly Intézet elnöke hallgatóságát igyekezett arról meggyőzni, attól, hogy egy elnököt a nép választ, nem lesz erős, de sokkal komolyabb ellensúlyt tud képezni, mintha a parlament választja. Persze a közvetlen választásnak is vannak veszélyei. Magyarországon autoriter a hatalom és egy esetleges ilyen módon székébe ültetett államfő hatásköreit gyorsan ki lehet terjeszteni. Majtényi szerint Orbán Viktorral kapcsolatban is ilyen tervek készültek. A forgatókönyvekről saját bevallása szerint megbízható helyekről hallott

Nem lesz hálás, ha véletlenül a baloldal ilyen pozícióhoz segíti, bár tudja, hogy ez fikció. Nem szabad ugyanis hálásnak lenni és téved, aki azt hiszi, hogyha úgy alakul, politikai bábként lehet majd őt használni. Nem tudja, hogy lesz-e belőle egyáltalán köztársasági elnökjelölt, de ha az LMP is melléáll, akkor májusban a parlamentben beszélhet arról, milyen lenne az a IV. Köztársaság, amit megálmodott. Bevallotta, amióta a civilek köztársasági elnöknek ajánlották, először beszélhetett egyebek mellett arról, hogy a korrupció legyőzte az államot, ezért meg kell szüntetni, illetve, hogy a NER eljutott a pangás korszakába, ami szerinte rövid lesz. A beszélgetést és a vitát Németh Péter, a Népszava főszerkesztője moderálta.

F.Á.
nepszava.hu