Május 26-án nyújthatják be a különleges jogrendet visszavonó javaslatot

2020.05.18 08:44

A felhatalmazási törvény végét elhozó jogszabálytervezetet jövő héten benyújthatják. Ha nem lesz hirtelen több a megbetegedések száma, júniusban el is fogadják.

Az a szándékunk, hogy május 26-án benyújtsuk azt a jogszabálytervezetet az Országgyűlésnek, amelynek elfogadásakor – ez már június lesz – megszűnhet a rendkívüli jogrend Magyarországon
 
– nyilatkozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap este a Hír TV-nek.
 
Múlt pénteken Orbán Viktor miniszterelnök tett rá utalást, hogy a kormány május végén vissza tudja adni a parlamentnek a koronavírus-járvány miatt bevezetett, határidő nélküli különleges felhatalmazást. Gulyás egy nappal korábban június végét jelölte meg, mint a rendkívüli jogrend várható vége.
 
Ha azonban újra tömegessé válnak a megbetegedések, ez nem történik majd meg, tette hozzá a miniszter.
 
Az Országgyűlés az ellenzéki tiltakozások ellenére március 30-án szavazta meg a koronavírus törvényt, melyet nemcsak itthon, hanem külföldön is rengetegen kritizáltak. Még Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is arról beszélt, hogy aggodalommal figyelik a magyarországi eseményeket, az Európai Parlament pedig április közepén állásfoglalát fogadott el arról, hogy az európai értékekkel teljes mértékben összeegyeztethetetlennek tartja a magyar kormány lépéseit.
 
Az EP a múlt héten plenáris vitát is tartott a kérdésben, ahol Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke megismételte: a magyar felhatalmazási törvénnyel kapcsolatban az a legnagyobb probléma, hogy nincs időkeret meghatározva. A vitára egyébként meghívták Orbán Viktor miniszterelnököt, aki nem ment el és Varga Judit igazságügyi minisztert küldte volna maga helyett, az ő részvétele viszont az EP házszabálya szerint nem volt megengedett. Varga ezért a Facebookra töltötte fel beszédét.
 
hvh.hu / nepszava.hu / facebook.com