Május végéig 1312 milliárd mínuszt hozott össze az állam

2021.06.24 06:36

Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt, úgynevezett központi alrendszere május végén 269,0 milliárd forintos hiánnyal zárt, ami 55,1 milliárd forinttal alacsonyabb az előző év azonos időszaki hiánynál, írja gyorstájékoztatásában a Pénzügyminisztérium.

Választás előtt csak tovább nőhet a hiány...
 
Az év első öt hónapjában a hiány 1312,6 milliárd forint volt. Az államháztartás központi alrendszerén belül a központi költségvetés 1171,0 milliárd forintos hiányt, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 155,0 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok pedig 13,4 milliárd forintos többletet értek el május végéig.
 
A minisztérium szerint januártól májusig magasabban teljesültek a társasági adóból, az általános forgalmi adóból, a személyi jövedelemadóból és a társadalombiztosítási járulékból származó bevételek, mint egy évvel korábban, elmaradtak viszont az előző évi május végi összegtől a szociális hozzájárulási adóból származó bevételek.
 
A Pénzügyminisztérium azt is írta, hogy a bevételek alakulását jelentősen befolyásolja például a koronavírus-járvány gazdasági hatása, a bevezetett munkaadói kedvezmények, a szociális hozzájárulási adó 15,5 százalékra csökkentése, és az átlagkereset növekedése is. (MTI)
 
A parlament múlt kedden megszavazta a 2022-es költségvetést, amely körül – Magyarországon szokatlan módon – benyújtása idején vita bontakozott ki az állami intézmények között: a tervezetet a jegybank és a Költségvetési Tanács is kritikával illette arra utalva, hogy a kormány indokolatlanul szórja a pénzt. Ettől függetlenül a költségvetési törvényt a fő számaiban módosítás nélkül nyújtották be, majd megszavazták a parlamentben.
 
A végeredmény egy meglehetősen bőkezű, az egyensúly helyreállítását egyelőre hátrasoroló büdzsé lett (ezzel egyes vélemények szerint már a 2022-es választásokra készül a kormány), amelyben néhány, mostanáig elhanyagolt területre jelentősen megemelt forrás jut, és jókora szeletet tesz ki a „gazdaság-újraindítás”, bár szokás szerint egészen furcsa tételeket is idesoroltak.
 
Presinszky Judit
telex.hu