Malenkij robot – emlékezés az elhurcoltakra

2015.12.08 18:46

A malenkij robot áldozataira emlékeztek, hogy ilyen soha többet ne fordulhasson elő – hangzott el az ünnepségen. A 70 évvel ezelőtti tragédia hősei előtt emlékműsorral tisztelegtek Miskolcon.

A Vörös Hadsereg által elfoglalt magyar területekről fegyveresek az utcákról vittek el ártatlan embereket a Szovjetunióba kényszermunkára. Ez a „kis munka” azonban hosszú évekig tartó fogolytábort, embertelen bánásmódot, és sokaknak a halált jelentette.

malenkij_robot_151208_fkcs_1.jpg

A magyarországi németek himnuszának eléneklésével kezdődött az ünnepi megemlékezés. Mivel a tankönyvekből évekig kimaradt a történelemnek ez a korszaka, ezért fontos a fiatalokkal is megismertetni a 70 évvel ezelőtti tragédia körülményeit.

- Fontosnak tartom, hogy erre az eseményre emlékezzünk, és hogy még egyszer ilyen dolog, ilyen esemény ne forduljon elő a mai világban, mert tulajdonképpen nemzetiségek sorsáról és családok sorsáról is döntöttek Tóth Márton, a Fráter György Katolikus Gimnázium tanulója.

Elsősorban a német ajkú magyar lakosságot hurcolták el Szovjetunióba, munkatáborokba, málenkij robotra. A megemlékezésen rájuk emlékeztek.

- Borsod–Abaúj–Zemplén megyében általában a német ajkú lakosságot vitték el nagyobb részt, civil áldozatokról beszélhetünk, hiszen ők jóvátételi egyezmény alapján kerültek ki a Szovjetunióba – mondja Stumpf Andrásné, a B.-A.-Z. Megyei Területi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Egy gonosz rezsim bűneiért nem felelhetnek mások, nem lehet kollektíven bűnösként senkit meghurcolni. A sok ezer család katasztrófájáról, ma sem szabad senkinek megfeledkezni – mondta az EMMI osztályvezetője. - Nem lehet senkit sem megbélyegezni, akár a származása, akár a vallása vagy bármilyen más miatt, és soha ne fordulhasson még egyszer elő, ilyen, hogy embereket elvisznek kényszermunkára, azért mert valamelyik népcsoporthoz tartoznak. Erről Tircsi Richárd, az Emberi Erőforrások Minisztériumának osztályvezetője beszélt.

Magyarország kormánya idén február 25-én egy málenkij robot emlékévet hirdetett meg. Azt szeretnék, hogy ebben az időszakban még több konferencia és megemlékezés lenne, ami a korábban eltitkolt eseményeket még jobban megismertetné az emberekkel.

minap.hu