Mancsra emlékeztek, nem csak Miskolcon

2021.10.25 11:42

A németjuhász mentőkutya igazi hős volt.

Mancs szobra Miskolc belvárosában, a Szinva patak partján
 
A miskolciak híres mentőkutyájára, a 15 évvel ezelőtt elpusztult Mancsra emlékezett a Legott mentőcsoport. Ebből az alkalomból a Debreceni Szakképzési Centrum Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskola burkolótanulói és oktatójuk által készített emléktáblát adományoztak a miskolci Spider mentőcsoportnak.
 
 
Ki volt Mancs?
 
Mancs, németjuhász kan a miskolci Spider Mentőcsoport mentőkutyája volt. Születésekor 11 testvére volt az alomban – hat hónapos korában gazdája észrevette, hogy egyik hátsó lábát nem használja rendesen. Az állatorvos diszpláziát állapított meg, vagyis a csontfeje nem fejlődött ki rendesen. Egy házilag átalakított szíjkengyel segítségével fél év alatt sikerült korrigálni a fejlődési rendellenességet.
 
Gazdájával, Lehóczki Lászlóval több sikeres mentőakcióban is részt vett. Igazán híressé az 1999-es izmiti földrengés tette, amikor
 
egy hároméves kislányt mentettek ki a segítségével a romok alól, miután már 82 órája ott tartózkodott.
 
Mancs részt vett a mentésben többek között a 2001-es salvadori és indiai földrengéseknél is. A kiképzésnek köszönhetően víz alatti holttestet is képes volt jelezni, valamint egyazon helyszínen helyesen jelzett élő és halott embert is. 
 
2006 októberében tüdőgyulladást kapott és elpusztult; gazdája a nyilvánosság kizárásával saját kertjében temette el.
2004 decemberében avatták fel Mancs szobrát Miskolc belvárosában, a Szinva patak partján.
 
borsodihir.hu