Manfred Weber: Orbán Viktor dönti el, melyik pártcsalád tagja legyen a Fidesz

2019.03.09 06:28

Orbán Viktor dönti el, hogy a Fidesz melyik pártcsalád tagja legyen – mondta az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője és EP-választási csúcsjelöltje pénteken Varsóban. Manfred Weber az EPP vezetőségének tanácskozásán vett részt.

Az Európai Néppárt újabb tagja mondja, nem állnak ki Orbánékért
Manfred Weber
 
Ez az ő döntése. Senkit sem kényszerítünk maradásra. A Fidesz maradhat, de az EPP közös elveken és értékeken alapul, és mindenki maradhat, aki osztja ezeket az elveket (…), aki pedig nem, az távozhat, vagy ki kell őt zárni – közölte a politikus egy újságíró kérdésére válaszolva, aki Weber véleményét kérdezte Orbán Viktor péntek rádióinterjújáról.
 
A magyar miniszterelnök vasárnap Lengyelországba, a NATO-csatlakozásról tartandó megemlékezésre utazik. Ezzel kapcsolatban azt mondta: „ha úgy alakul, hogy nekünk valami új dolgot kell indítanunk Európában, és lehet, hogy ennek a vitának ez lesz a vége, hogy a helyünk végül is nem a néppártban van, hanem azon kívül – bár én inkább a néppárt átalakítását, megreformálását szeretném elérni, például, hogy helye legyen benne a bevándorlásellenes erőknek is, mint amilyen mi vagyunk -, (…) akkor nyilván az első hely, ahol tárgyalni fogunk, az Lengyelország”.
 
Kilenc országból tizenkét EPP-tagpárt kezdeményezte eddig hivatalosan a Fidesz kizárását, amelyről az Európai Néppárt március 20-ai politikai közgyűlésen szavazhatnak.
 
Manfred Weber a héten azt közölte, hogy a Fidesz kizárását három feltétel teljesülése esetén lehet elkerülni: amennyiben a magyar kormány azonnal és véglegesen leállítja a Brüsszel elleni kampányát, Orbán Viktor bocsánatot kér az EPP tagpártjaitól, valamint biztosítják a Közép-európai Egyetem (CEU) amerikai diplomát adó képzéseinek megmaradását Budapesten.
 
mti.hu