Már 330-340 forintos euró sem zárható ki

2018.06.26 14:51

Nincs jó hírünk a külföldre készülőknek: nem látszik az, hogy a forint képes lenne erősödésre. A magyar deviza euróval szembeni árfolyama 325 forint fölött ragadt, ami semmiképpen sem megnyugtató.

 
Változatlanul nem néz ki jól a forint árfolyama. Nem is azzal van a baj, hogy hektikusan mozogna a jegyzés, ami viharos időszakban lenne szokás, hanem igen mély szinten „ragadt” a kurzus. Az euróval szembeni kereskedés kedden egész nap 325 szint fölött folyt, de akad olyan ügylet, amit nem sokkal 326 fölött kötöttek, vagyis egyre közelebb közel a történelmi csúcs, a 327,60 forintos euróárfolyam. Annyira, hogy egyes elemzések szerint immár az a következő technikai ellenállás, ha pedig azt áttörné az árfolyam, akkor meg sem állna a 330-as szintig. Ez pedig nem sok jót jelent, a nyaralóknak bizonyosan nem. Akik ősszel mennének pihenni azokra pedig a világ egyik legnagyobb hitelintézete a JP Morgan külön ráhozta a frászt. A bank Portfolio.hu által is idézett prognózisa ugyanis arról szól, hogy
 
a magyar deviza árfolyama az euróval szemben a harmadik negyedévben akár 340-es szintig is „elcsúszhat”.
 
Amennyiben ez nem csak fikció lenne, hanem valósággá is válna, akkor a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kényszerhelyzetbe kerülhet, s a vártnál jóval hamarabb kezdhet kamatemelésbe.
 
Mint korábban írtuk az MNB vélhetően egy darabig még nem aggódik a forint kurzusa miatt. Az elmúlt években jelentősen lecsökkentek ugyanis azok a kockázatok a magyar gazdaságban, amelyek a gyengülő forintból fakadnak. A jelzálog devizahitelek lényegében eltűntek, s a magyar államadósságon belül a devizakitettség aránya számottevően csökkent. Éppen ezért most talán fontosabb az árfolyamnál az, hogy a gazdaság élénkítése érdekében alacsony szinten maradjon az alapkamat. A JP Morgan által emlegetett 340 forintos jegyzést azonban már aligha nézné jó szemmel a kormányzat és a jegybank.
 
Az import terméket vásárlók számára semmiképpen sem jó jel, hogy 325 forint szint fölött maradt az euró.
 
A forint erősödéséhez elsőként a 325-ös szint alatt kellene zárni, de technikailag az igazi kulcsszint 323,35-nél található,
 
e szint letörése indíthatna el egy markánsabb korrekciós hullámot – szól az Equilor Befektetési Zrt. véleménye. Egyelőre azonban nem ebbe az irányba mutatnak a dolgok. Sokkal inkább a gyengülés látszik valószínűnek, s ha az emlegetett ellenállások ledőlnek, akkor bizony rövid távon igencsak tetemessé válhat ennek mértéke.
 
Ábrahám Ambrus
zoom.hu