Már a magyar kajszit ehetjük

2017.06.23 08:17

Már több mint egy hete megkezdődött a magyar kajszi szürete, és a kiskereskedők már azóta viszik a gyümölcsöt a budapesti nagybani és egyéb piacokra. Magyarországon folyamatosan nő a kajszi termőterülete az utóbbi években, mert a termelők egyre szívesebben ültetik. Habár a termőterületet tekintve egyelőre a kajszi nem tartozik a legfontosabb gyümölcsök közé, gazdaságilag kiemelkedő jelentőségű, ugyanis évek óta az egyik legdrágábban értékesített kertészeti exporttermékünk.

 
Tavaly 5214 hektáron termesztettek kajszit Magyarországon, ami majdnem 6 százaléka a teljes, közel 90 ezer hektár gyümölcsterületnek. A termőterület az utóbbi években enyhén ugyan, de folyamatosan növekszik, a kajszi egyre népszerűbb a termelők körében. Habár területre nem a legnagyobbak közé tartozik a kajszitermesztés, gazdaságilag kiemelkedő jelentőségű, ugyanis 
 
a gyümölcsfajta a nagyobb értékű kertészeti termékek közé tartozik.
 
Kajsziból a jobb években akár 40 ezer tonnás termés is elérhető, azonban ezt jelentősen meghatározza a tavaszi virágzáskori időjárás, így az elmúlt öt évben 18-34 ezer tonna között alakult a termésmennyiség - derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) által közösen tartott kajszi fajtabemutatón.
 
A belső fogyasztás növekedése mellett az is megfigyelhető, hogy a magyar kajszi keresett külpiaci termék, hosszú évek óta egyike a legmagasabb áron értékesíthető kertészeti exportcikkeinknek. A magyar kajszi fő célpiacának Németország számít, ahova 4-6 ezer tonna mennyiséget szállítanak a hazai termesztők.
 
Legjelentősebb  kajszi termőtájunk Borsod-Abaúj-Zemplén megyében helyezkedik el, 
 
ahol körülbelül 1500 hektár kajsziültetvény található, amelynek mintegy harmadán a „Gönci Magyar kajszi” fajtát termesztik. Nagyobb termesztő területek találhatók még Bács-Kiskun (830 hektár), Pest (640 hektár), Fejér (496 hektár), Tolna (453 hektár), Somogy (305 hektár) és Heves (287 hektár) megyékben - derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) által közösen tartott kajszi fajtabemutatón.
 
 
Az utóbbi években megfigyelhető volt a piaci igények változása. A koraiság még most is fontos szempont a telepítők szemében, mivel a korai fajták gyümölcséért jobb árat kapnak.
 
A fogyasztók jó része a klasszikus kajszi illatot és zamatot keresi, 
 
ami azonban a korábbi nemesítésű fajtáknál gyakran nem kielégítő. A nemesítés egyik kiemelt célja lett a megfelelő organoleptikus (érzékszervi) tulajdonságokkal rendelkező fajták előállítása minden érési szegmensben. Már hazánkban is találunk ilyen fajtákkal telepített üzemi gyümölcsöst - hangzott el a rendezvényen.
 
agrarszektor.hu