Már a Pfizer sem tartja előnyösnek, hogy négyhavonta oltják az embereket

2022.01.23 16:21

Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója szombaton azt mondta, hogy a koronavírus világjárvány elleni küzdelemben az éves vakcina előnyösebb lenne a gyakoribb emlékeztető oltásoknál - írja a hvg.hu a Reuters nyomán.

Fotó: Rosta Tibor / mti.hu
 
A Pfizer/BioNtech vakcinája hatásosnak bizonyult az erősen mutálódott omikron változat által okozott súlyos megbetegedések és halálesetek ellen, de kevésbé hatékony a vírus átvitelének megakadályozásában - olvasható a portálon.
 
A megbetegedések számának növekedése miatt egyes országok kiterjesztették a vakcina emlékeztető programjait, vagy lerövidítették az oltások közötti időt. Az izraeli N12 Newsnak adott interjúban Bourlát arról kérdezték, hogy szerinte rendszeresen, négy-öt havonta adják-e be az emlékeztető oltásokat.
 
"Ez nem lesz jó forgatókönyv. Amit remélek, hogy lesz egy olyan vakcina, amelyet évente egyszer kell majd beadatni" - mondta Bourla. "Évente egyszer könnyebb meggyőzni az embereket, hogy oltassák be magukat" - nyilatkozta a Pfizer vezére, hozzátéve: vizsgálják, hogy tudnak-e olyan vakcinát készíteni, amely lefedi az omikront, és nem felejti el a többi változatot, mert szerinte ez lehet a megoldás. Bourla elmondta, hogy a Pfizer már márciusban készen állhat az omikron elleni újratervezett vakcina engedélyeztetésére és tömeggyártására.
 
Az izraeli Sheba Medical Center által hétfőn közzétett előzetes tanulmány szerint a negyedik oltás még a harmadiknál is magasabb szintre növeli az antitesteket, de valószínűleg nem elég az omikron kivédéséhez - közölte a Sheba.
 
forrás: reuters.com / napi.hu / mti.hu