Már a választásra készítik fel a nyugdíjasokat?

2016.11.30 06:13

A várt 2,3 százalékos inflációnál kisebb, 1,6 százalékos emelést és Erzsébet-utalványt kapnak az idősek

Jövőre 1,6 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, emellett még az idén minden nyugdíjas kap tízezer forintnyi Erzsébet-utalványt – jelentette be Orbán Viktor az Idősek Tanácsa ülése után. A nyilatkozó szakértők szerint a kormányzati pluszpénzt a jövő év végi, választások elé időzített korrekció szándéka magyarázhatja.

fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet

Ismert, a nyáron elfogadott jövő évi költségvetésben még 0,9 százalékos emelés szerepelt, ezt növelték meg most 1,6 százalékra. A kormányfő közölte azt is, az idén keletkező költségvetési többletből kapja minden nyugdíjas az Erzsébet-utalványt a tervek szerint még karácsony előtt, de legkésőbb a két ünnep között. – Ez egy gesztus, a nyugdíjasok iránti tisztelet kifejezése – fogalmazott, hozzátéve, egy karácsonyi gesztusnál nem akartak vitát nyitni arról, ki kap több, ki kap kevesebb pénzt, ezért adnak minden nyugdíjasnak tízezer forintos utalványt.

Az intézkedés szerdán kerül a kormány elé. Orbán Viktor azt is megerősítette, hogy a 2017-re tervezett nyugdíjemelés mértékét 0,9-ről 1,6 százalékra emelik. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: mint minden év végén, így 2017 novemberében is szükség esetén korrigálják majd a nyugdíjakat, ami az infláció függvénye. Ha ugyanis az infláció magasabb, mint tervezték, akkor a nyugdíjasokat pluszpénz illeti meg – magyarázta.

Éppen ez lehet a kormány valódi célja, hiszen a Magyar Nemzeti Bank már nyáron 2,3-2,4 százalékos pénzromlást jelzett a jövő évre. Ha jövő novemberig csak 1,6 százalékot kapnak az idősek, akkor épp a jövő év végén, alig fél évvel a 2018-as választások előtt juthatnak majd akár jelentősebb pluszpénzhez is, hiszen az eltérést korrigálni kell. Így a több mint 0,5 százalékot vagy még többet akkor kapják meg, ráadásul minden egyes eltelt hónap után, visszamenőleg. Ezzel pedig azt tudja üzenni a kormány, hogy fontos számára ez a jelentős szavazói csoport – mondta a tárgyalásokra rálátó, de névtelenséget kérő forrásunk.

 

„Mikroszkopikus” emelés

A Fidesz a bejelentés után közleményben hívta fel rá a figyelmet, hogy „a nyugdíjasok számíthatnak a kormányra, szemben a baloldal kormányzásával, amikor sorozatos megszorítások érték őket”. Az 1,6 százalékos emeléssel egy átlagnyugdíj havi 2 ezer, azaz évi közel 24 ezer forinttal emelkedik.

Kétszer ekkora nyugdíjemelés kell, nem egyszeri juttatás – ezt már az MSZP közölte. A szocialisták szerint nem oldja meg a nyugdíjasok egész évi anyagi problémáját a 10 ezer forintos juttatás: ha a Fidesz valóban tisztelné a nyugdíjasokat, akkor ezt az összeget minden hónapban megadná. A párt közleményében azt írta, a jövő évre ígért „mikroszkopikus, 1,6 százalékos nyugdíjemelés is csak a fele annak”, mint amennyit a nyugdíjasok kaphatnának, ha az MSZP által javasolt nyugdíjszámítási módszer lenne érvényben. Emellett az Erzsébet-utalványból rezsit és gyógyszert nem is tudnak fizetni az érintettek.

 

Negyven évnyi munkaviszony

Vitanapot is tartott a parlament a nyugdíjak ügyében, de nem a jövő évi emelésről, hanem a férfiak 40 évnyi munkaviszony utáni nyugdíjazásának lehetőségéről. A kormány képviselői expozéjukban arról beszéltek: olyan ellenzéki politikusok biztosítanák a férfiak 40 évnyi munka utáni nyugdíjba vonulását, akik ugyanezt 2010-ben a nők esetében nem szavazták meg. A jobbikos Sneider Tamás erre úgy reagált, arra számított, hogy a kormányoldalon komolyabban veszik majd sok százezer dolgozó férfi problémáját, de csalódniuk kellett. Az LMP nevében Schmuck Erzsébet frakcióvezető azt mondta: változtatni kell a nyugdíjrendszeren, de nem így, mert a Jobbik javaslata ebben a formában szerinte felborítaná a nyugdíjkassza egyensúlyát.

Markotay Csaba
mno.hu

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 11. 30.