Már az 500 forintos fagylalton sem kell csodálkozni

2022.05.23 16:49

A fagylaltgyártásban is megjelent már az alapanyaghiány, a külföldről behozott gyümölcspürék ára pedig megduplázódott egy év alatt – mondta az InfoRádiónak Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke. Átlagosan 350-400 forintba kerül idén már egy gombóc fagylalt, de az ország frekventáltabb régióiban ennél is többet, akár 500 forintot is elkérhetnek érte.

Egy tejes fagylalt esetében rengeteg alapanyagból „játszanak” a cukrászok azért, hogy minél szebb legyen a fagylalt. Ehhez viszont komoly szaktudás, illetve olyan szakember kell, aki jól ismeri az összetevőket és képes megfelelően kimérni azokat, betartva minden előírást - mondta  Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke a rádiónak.
 
Már nemcsak arról van szó, hogy ismét drágulnak az alapanyagok, hanem sok esetben előfordul, hogy nincs is elegendő. Már a nagykereskedések sem jutnak hozzá a beszállítóiktól a megrendelt mennyiségekhez, így aztán az üzleteket sem tudják megfelelően kiszolgálni, ami a cukrászokat is kiszolgáltatott helyzetbe hozza.
 
lletve üzletenként nagy az eltérés. Van, ahol 300-350 forintért, de egyre több helyen mérik 400-450 forintért a fagylalt gombócát. Bár már tavaly is volt példa 500 forintos fagylaltra, de inkább csak extrém esetben, idén viszont több frekventáltabb helyen is találkozhatunk ilyen árakkal.
 
napi.hu